Нова гъвкава батерия с впечатляваща мощност и капацитет

Учени от университета в Сан Диего и калифорнийската компания ZPower разработиха гъвкав акумулатор на основата на сребърен окис и цинк с уникални характеристики. Новата батерия има между 5 и 10 поти по-висока енергийна плътност от сега използваните системи за съхранение на енергия.

Разработката предполага също така много по-лесно и просто производство. За разлика от съществуващите гъвкави батерии, които се изработват във вакуум, новият акумулатор може да бъде напечатан по метода на ситопечата в лабораторни условия.

Технологията ще намери основно приложение в стремително развиващата се индустрия на интернета на нещата. Бързото разпространение на мрежите от пето поколение ще доведе неминуемо до бум на пазара на умни устройство IoT, за които новата гъвкава батерия е особено подходяща.

Създадените от калифорнийските учени акумулатори вече са тествани успешно като източник на енергия за микроконтролери и Bluetooth-модули, демонстрирайки много по-добри резултати от съвременните йон-литиеви батерии. Издържали са 80 цикъла на зареждане и разряд без загуба на капацитет въпреки многобройните изпитания за огъване и усукване.

Капацитетът на акумулатора е 50 mA на квадратен сантиметър при стайна температура, което е 10-20 пъти повече от енергийната плътност на стандартната йон-литиева батерия. При еднаква повърхност той генерира между 5 и 10 пъти повече енергия.

Новият акумулатор се печата на полимерно фолио, което издържа температура до 200 градуса. Материалът за катода AgO, разработен от ZPower, е защитен от химически разпад с патентовано покритие от оловен окис, което гарантира стабилността на батерията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тъщата на Рачков върти бизнес с кучета

Новата възлюбена на актьора и водещ Димитър Рачков Анита Димитрова дължи перфектната си визия най-вече на майка си и хубавите гени, пише „Галерия“. Преди дни някогашната кандидатка за титлата „Мис Плеймейт“ честити рождения ден на майка си я показа за първи път. Оказа се, че жената категорично може да се […]