Нивото на река Дунав се повишава

sliven24

Нивото на река Дунав се повишава

Снимка: БГНЕС

За последното денонощие нивото на река Дунав в българо-румънския участък се е повишило с 16 см. Засега опасност от преливане няма, съобщава изпълнителният директор на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ в Русе Ивелин Занев.

„Причината е, че в момента нивото на Дунав в Германия и Австрия е високо заради падналите през последните седмици дъждове. Високите води ще достигнат и до българския участък на реката, но това в никакъв случай няма да доведе до опасност”, допълни Занев, пише Dariknew.bg.

През следващите дни нивото на реката в българския участък ще се повиши с около метър, но това е нормално за този сезон от годината.

„Нивото на река Дунав в българския участък в момента е благоприятно за корабоплаването“, коментира Иван Жеков – директор на дирекция „Речен надзор – Русе“ към изпълнителна агенция „Морска администрация“.

По думите му капитаните на кораби е нужно да са бдителни, ако нивото рязко се повиши. Тогава трябва да избират внимателно местата за престояване на несамоходните плавателни съдове, да осигурят необходимата дължина на котвените вериги, както и да се съобразят с техническите възможности на кораба при плаване.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Избраха туристическо лого на Сливен

12.06.2024 16:40, Връзки с обществеността (Община Сливен) Приключи конкурсът за туристическо лого на Сливен. След задълбочено обсъждане на подадените конкурсни работи комисията за оценка определи следните резултати: I място – за конкурсна работа, предложена от Вълка Димитрова Парушева. Първа поощрителна награда – за конкурсна работа, предложена от Илиян Начев. Втора […]