Не е шега: Свещеници влизат в COVID отделения, за да вдъхват кураж на болните

В дните около Коледните празници – от 20 до 26 декември, свещениците и духовниците, които са преболедували COVID-19, ще влязат в лечебните заведения при болните. Духовниците ще помажат тези, които имат желание, ще ги поръсят със светена вода и ще им вдъхнат кураж.

Това стана ясно по време на днешното правителствено заседание, в което участие взе Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. предаде БНТ.

Той съобщи, че тази благословия се планира и за Йордановден. Патриарх Неофит е дал благословията си по повод инициативата преди Рождество в лечебните заведения.

По време на днешното правителствено заседание, кабинетът отпусна 2,5 млн. лева за ремонти, реставрация и доизграждане на храмове в страната. Средствата са определени за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира „Св. Йоан Кръстител“ в с. Жабляно, общ. Земен, за храма „Св. Петка“ в Русе, за църквата „Свети Дух“ в с. Бенковски в общ. Кирково. Финансова помощ за ремонтни дейности се предоставя и за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм „Св. Ап. Андрей Първозваний“ и за продължаване на строителството на църквите в София – „Св. Стефан“ в Южния парк и „Св. Благовещение“ в кв. „Дружба“ 2.

„Наближава много велик ден – Рождество Христово, а в тази пандемия, в тази финансово-икономическа криза, упованието на хора в Бога е изключително важно“, посочи министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от националната телевизия. Той бе категоричен, че в своите действия правителството винаги се е водило да бъдат в името на Бога и на българските граждани.

„Ще направим така, че на Рождество Христово хората да са със семействата си, да могат да отидат на църква, да запалят свещ, да почетат този изключително светъл ден. Това ни е целта“, изтъкна премиерът.

„На днешния ден, когато се почита Света Ана, закрилница на семейството и на младежите, поднасям специална благодарност от името на патриарх Неофит за Вашата грижа, помощ и подкрепа в църковното дело“, обърна се към министър-председателя викарият на патриарха епископ Поликарп. Той изрази благодарност към правителството и за това, че по време на пандемията от коронавируса, църквите не бяха затворени. „Хората наистина се укрепваха в своята надежда, влизайки в храма, общувайки с Бога, със свещенството и така по-лесно преодоляват тези сътресения – и физически, и духовни, и психически“, отбеляза дядо Поликарп.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пет грешки при използването на ръчна спирачка

За някои шофьори механичната ръчна спирачка е не само полезна система за улесняване на работата на автомобила, но се използва и по време на спортно шофиране, за управление на колата в завой. Знаете ли обаче, че при дрифт върху механизма на ръчната спирачка има огромно натоварване. Нерядко това води до […]