На българите все им е виновен някой

Коментар на Божидар Чеков

Казва го популярният професор Иво Христов. Ще го копирам защото се говорят неверни неща относно ролята на Франция за спиране на блоковете на централата в Козлодуй.

Какво Кунева е подписвала и срещу какво, не знам. Който знае – да го каже и докаже. Аз пиша само това в което съм сигурен. Франция е най-важният в света производител на атомни реактори и се бори въпреки съпротивата на еколозите да запази ползването на атомна енергия, включително и в България. Но тук нещата са обвити в мъглата на предположенията, предразсъдъците и липсата на видимост. Нещо обичайно разбира се.

Слуховете, че Франция е затворила блокове в Козлодуй не са верни. Най-големият противник на Козлодуй беше и си остава Гърция. Гръцкото лоби на Запад публикува многократно статии описващи опасността, която представлява българската атомна централа. Един французин – капитан Кусто снима два филма в Козлодуй под мотото "опасност".

В България отбелязаха само факта, че "французин" е пуснал по световната мрежа версията "Козлодуй е заплаха за Европа".

Капитанът беше монегаски поданик и не защитаваше интересите на Франция. Фактически той беше недосегаем. Никой не обясни, че капитан Жан Ив Кусто е начело на АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ на територията на МОНАКО, която прави филми изключително срещу руски интереси.

Като се започне от избиване на китове и се стигне до атомните централи. В това време френските инженери правеха редовно проверки в Козлодуй и докладваха пред Европа, че всичко е ок. Този факт никой не забеляза.

От политическа гледна точка, единоборството между Франция и Германия, бе нарушено от катастрофата във Fukushima. От научна и индустриална гледна точка, Берлин изоставаше значително пред Париж.

Японското нещастие дойде добро дошло за Меркел, за да хвърли пешкира по отношение на атомната енергия и да спечели по този начин гласовете на "Зелените". Отварянето на мините за въглища и ползването им за енергия замърсяваше въздуха повече от атомните централи, но гарантираше властта още няколко години на партията фрау Меркел.

Японското и немско решение бяха последвани от други страни в Света. Френските специалисти започнаха да губят поръчки, които бяха запланувани. Една от надеждите им за развитие на атомната енергия беше България, но българските управляващи, преследвани от опозицията се оглеждаха и ослушваха кой по-голяма комисионна да вземе.

През това време SIEMENS, ROSATOME, FRAMATOME подписваха договори за строеж на реактори в Унгария и Словакия, без никакви русофобски или антифренски настроения. Най-накрая българите се наканиха да купят американски реактор от Westighouse, без търг и без конкурс. Нищо че производителят, вече е фалирал един път.

Важното е, че е американски. Така и със самолетите. За какво ни са, няма значение. Американски са! "Ремдесивир" не лекува, но България се натовари с 32600 дози за 12 милиона долара от една изумена от изненада американска лаборатория.

Министърът на здравеопазването изобщо не си зададе въпроса – защо Франция не закупи нито една доза. До изборите купувачите от ГЕРБ само няколко тона американска паста за зъби остава да купят, за да се крепят на власт поне още 5 години.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Учени установиха кога ще загине Слънчевата система

Без съмнение Слънчевата система в един момент ще престане да съществува. Това е ясно на експертите, които от години се опитват да установят кога ще започне краят на този свят, което е пряко свързано с времето, необходимо на Слънцето да рухне и да се изключи, разказва DW. Според изчисленията, направени […]