Над 25 години затвор за българи заради най-голямата измама със социални помощи във Великобритания

sliven24

Петима български граждани – членове на организирана престъпна група, присвоила над 53 млн. британски лири под формата на социални помощи, бяха осъдени на 30 май от британски съд на общо 25 години и 5 месеца лишаване от свобода, предаде Пи Ей Мидия.

Това се смята за най-голямата измама със социални помощи и пране на пари в историята на Англия и Уелс, отбелязва британската информационна агенция.

Подсъдимите Гюнеш Али (на 34 години), Галина Николова (39), Стоян Стоянов (28), Цветка Тодорова (53) и Патриция Панева (27) са български граждани по-рано се признаха за „виновни“ по обвинения в измама и пране на пари.

Съдия Дейвид Арънбърг ги предупреди, че всички те могат да бъдат депортирани, след като излежат присъдите си.

„Смята се, че това е кумулативно най-голямото дело, което някога е било разглеждано от съд, за измама с обезщетения от [Министерството на труда и пенсиите]. Случаят беше труден за разплитане и повдигане на обвинения пред съда“, каза той.

Пакети с пари в брой, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила, бяха открити по време на обиска на имотите на осъдените, съобщи Кралската прокурорска служба по-рано.

Обвиняемите са подали хиляди фалшиви молби за социални помощи, като са използвали реални лица или откраднати самоличности, а молбите са били подкрепени с множество фалшиви документи, включително договори за наем, фишове за заплати и писма от наемодатели, работодатели, училища и общопрактикуващи лекари. Ако исканията са били отхвърляни, измамниците са опитвали отново и отново, докато не бъдат одобрени.

Бандата също така давала съвети на подателите на заявления как да измамят системата, е научил съдът. Но след като заявителите подавали молбите си, те ги оставяли в ръцете на бандата, която прала пари през няколко различни сметки.

Съдът е научил, че в разгара на измамата в група в УотсАп са били разменяни съобщения и изображения, на които бандата се е подигравала с „наивността на Министерството на труда и пенсиите“.

От министерството понякога искали снимки на хора пред имотите с отворена входна врата, за да се докаже, че живеят там. За изработването на „истински“ изображения се използвал „Фотошоп“.

Али и Николова са главните архитекти на измамата.

Присъдите

Съдията заяви, че според действащите закони максималната присъда, която може да им даде, е 10 години на човек. Той посочи, че взима предвид самопризнанията им, излежаното време и някои други смекчаващи вината фактори.

Али беше осъден на общо седем години и шест месеца лишаване от свобода. Съдията му каза: „Изиграли сте водеща роля в сложна и изпипана по своя характер схема. Извършвали сте престъпленията в продължение на около четири години и половина и те са били свързани с огромен брой неверни декларации“.

Съдията заяви, че има доказателства за това, че той „води разточителен начин на живот“ и има видео, на което се вижда как хвърля пари във въздуха.

След освобождаването си в рамките на разследването Али бяга в България, но на 25 февруари 2023 г. е екстрадиран обратно в Обединеното кралство.

Николова, за която е установено, че е ощетила данъкоплатците с 25 млн. британски лири, е осъдена на общо осем години лишаване от свобода.

В съда стана ясно, че Тодорова и Николова са се опитали безуспешно да избягат от Великобритания след първоначалния им арест през май 2021 г.

Панева беше осъдена на общо три години и два месеца затвор. Съдията взе предвид, че тя е била на 19 години, когато за първи път е била привлечена в престъпната схема от Николова, и първоначално е получавала по 80 британски лири на ден от бандата.

Тодорова беше осъдена на общо три години лишаване от свобода. Очаква се тя да бъде освободена предсрочно поради времето, което вече е излежала в ареста и под домашен арест.

Стоянов беше осъден на четири години.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ах, морето: Пържена цаца гурме бие рекордите - 15 лева порцията

Официално летният сезон по морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят и тестват цените. И това лято най-поръчвани ще бъдат порция цаца, шопска салата, бира и пържени картофи, показва репортаж на Нова тв. Пържената цаца бие рекордите, тази година ще се яде по-скъпа […]