Над 1000 медици в област Русе са поискали да се ваксинират срещу COVID-19

До момента 1086 служители в системата на здравеопазването в област Русе са поискали да се ваксинират срещу COVID-19, съобщи "Дунав мост".

Сред тях са лекари, фармацевти, стоматолози, медицински сестри, санитари и друг помощен персонал. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Галин Григоров и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Тя уточнява още, че ваксинацията се очаква да се случи през януари, когато би трябвало да пристигнат ваксините, тъй като все още се очаква тяхното одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

От Регионалната здравна инспекция допълват още, че всеки от медиците, който желае да се включи в доброволната ваксинация, но не е завил искането си, ще може да го направи на следващ етап. Ваксинацията на персонала в лечебните заведения ще се извършва в болниците, където те работят, докато общопрактикуващите лекари, тесните специалисти, които не работят в болниците, стоматолозите и фармацевтите ще бъдат ваксинирани от личните си лекари.

Отделно днес от Логистичния координационен център в София до Регионалната здравна инспекция в Русе бяха изпратени 1400 броя защитни облекла за многократна употреба, както и 800 такива за еднократна. Доставени са и близо 2000 броя предпазни очила, над 1500 маски и около 5000 чифта ръкавици. Пратката съдържа и почти 10 000 антигени теста, както и 900 литра дезинфектант за ръце и още толкова за под. Веднага беше създадена организация и от Регионалната здравна инспекция най-късно през утрешния ден ще започнат да раздават личните предпазни средства, дезинфектантите и антигените тестове на лечебните заведения в Русенско. Фокусът отново ще бъде поставен върху болниците, но определена част от пратката ще бъде и за ДКЦ-та и медицинските центрове.

Областният управител Галин Григоров е в постоянен контакт с ръководствата на заинтересованите институции както на местно и регионално, така и на национално ниво, имащи отношение по логистиката на личните предпазни средства, необходими за нормалното функциониране на лечебните структури, както и по снабдяването с ваксини.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ново пропадане на националния ни тим по футбол в световната ранглиста

Българският национален отбор по футбол завършва 2020-а година на 68-о място в световната ранглистата на ФИФА, която беше обявена днес. Промени в самата ранглиста няма, а нашите са с 1350 точки. В сравнение с 2019-а година България регистрира срив с 9 места, тъй като преди 12 месеца „лъвовете“ бяха 59-и. […]