Мъдрият ход на Меркел

В последния момент Ангела Меркел успя да предотврати провала на срещата на върха в Брюксел – с един мъдър ход. Унгария и Полша бързо се отказаха от ветото си и сега помощите за справяне с пандемията ще потекат.

Това бе последната среща на върха на ЕС в ерата Меркел в рамките на германското председателство. И тя се оказа върхово постижение за канцлерката: буквално в последната минута Меркел успя да опази ЕС от самоблокада и произтичащите от нея огромни щети. И всичко това на фона на най-голямата икономическа криза в Общността.

Лидерите на ЕС се разбраха за бюджета

Залогът бе много голям

ЕС щеше да загуби не само доверието на финансовите пазари, ако унгарският премиер Виктор Орбан се бе наложил със своята политика на вето спрямо европейския бюджет. Щеше да има и други поражения. Някои държави членки на Общността като Испания, Италия, Португалия и Франция, които са особено силно засегнати от пандемията, щяха да излязат на барикадите.

За какво Борисов да благодари на Орбан и Моравецки

Освен това, ако се бе стигнало до провал, противниците на ЕС от всички държави членки биха потривали доволно ръце предколедно. А без одобряването на плана за възстановяване след пандемията Урсула фон дер Лайен щеше да се превърне в една провалила се председателка на ЕК.

Със своя мъдър ход Ангела Меркел успя да предотврати всичко това, както и заплашителното дълбоко разцепление между Изтока и Запада. Оттук нататък парите по линия на ЕС ще се предоставят само при спазването на строги условия. Мотото "Първо субсидиите от Брюксел, после моралът" вече не функционира. 

Измамите ще се преследват

Механизмът за правовата държавност ще бъде внесен за проверка в Европейския съд – за да не може Орбан да продължава да твърди, че в случая става дума едва ли не за политическа инквизиция, както и за поемането на ангажименти относно бежанците.

Как еврофондовете (не) се обвързват с върховенството на закона

Но тази правна проверка от страна на Европейския съд не означава, че Орбан и останалите ще могат да спечелят време и да продължат да тъпчат джобовете на роднините си с европейски пари до следващите избори. Защото оттук нататък самообогатяването, измамите и корупцията ще могат да се преследват и със задна дата.

Унгария ще заведе дело за анулиране на декларацията за върховенството на закона в ЕС

Идеята за това изплащането на европейските пари да бъде обвързано не само с върховенството на закона, но и с предприемането на стъпки за легитимиране на механизма за правовата държавност от страна на Европейския съд всъщност не е нова – тя съществува още от 2017 година.

Исторически ход

Но канцлерката и нейните съветници решиха да я притоплят точно сега. И моментът бе напълно подходящ. Унгария и Полша бяха толкова слисани, че тихомълком се отказаха от своето вето. Така те освободиха пътя към най-голямата и най-необичайната помощна програма в историята на ЕС. Тя не би съществувала без алианса между Меркел и Макрон.

Управляващата коалиция в Полша в криза след приемането на евробюджета

Тази среща на върха наистина бе исторически успех. А заслугата е най-вече на канцлерката.

Дойче веле

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От всички европейски лидери само Борисов с нужда от преводач

Само един от 27 лидери има нужда от преводач. Това написа с възмущение от Брюксел журналистът на Euroactiv Георги Готев. От снимката, поместена в публикация в личния Facebook профил на Готев, става ясно, че той визира българския прмеиер Бойко Борисов. На 10 и 11 декември министър-председателя на Република България взе […]