Мустафа Карадайъ: Ние сме строители на демократична България

"Нашата сила ни дава самочувствието на строители на демократична България, стожер на демокрацията и мира в страната. Налице са предпоставки за историческа мисия на ДПС за спасение на бъдещето на България. Да използваме нашата сила и енергия за истинска промяна на статуквото в България, за да гарантираме реформа на всички ключови сектори".

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред X-тата национална конференция на движението, която се провежда онлайн.

В словото си Карадайъ изтъкна, че ДПС е удържало на предизвикателствата пред единството на партията. Той не конкретизира, но очевидно имаше предвид партията ДОСТ на Лютви Местан, която на последните парламентарни избори бе сериозен конкурент на ДПС. Карадайъ обясни, че изборите за европейски парламент след това са дали ясен знак, че разделението е приключило, но единеннието не е на нужното равнище. Местните избори обаче са показали, че вътрешните проблеми са преодолени. И ДПС е спечелило 47 кметски места при 40 в предходния мандат.

Карадайъ, разбира се, специално изтъкна ролята на "нашия почетен председател".

"Големите неща са присъщи на хора, способни да виждат бъдещето, да задават посоката. Имаме редкия шанс да сверяваме часновника си с държавник, политик, философ, човек като д-р Ахмед Доган", заяви Карадайъ. 

Той припомни, че ДПС е предложило на ГЕРБ да подкрепи правителство на малцинството. От ГЕРБ обаче проявили своята "националпопулистка същност".

Карадайъ изтъкна също, че в началото на есенната сесия на парламента, след избухването на протестите през лятото, от ДПС са предложили и правителството, и президентът да подадат оставки, да се направи програма за реформи и тя да се възложи на експертно правителство. Това обаче също не се е случило.

Голяма част от словото на Карадайъ беше посветено на глобалните световни и европейски проблеми, като например т.нар. зелена сделка, енергийните предизвикателства, водородната икономика, цифровите технологии  и т.н. Той не каза нито дума за лошия публичен имидж на ДПС като партия, с която никоя друга партия не желае да бъде свързвана. В анализа му нямаше коментар на критиките към ДПС, че управлява страната задкулисно, че има сериозна роля за незадоволителното състояние на съдебната ситема както и за проблемите, които България има по отношение на свободата на словото. Карадайъ изтъкна че ДПС е евроатлантическа партия, но не коментира критиките от страна ЕС за състоянието на съдебната система у нас.

Карадайъ обаче заяви, че една от най-важните цели на ДПС е да има участие в "централната изпълнителна власт".

"Доброто представяне на предстоящите парламентарни избори е въпрос на чест за ДПС", заяви в заключение Карадайъ.

Към делегатите на конференцията бе излъчено видеообръщение от президента на Турция Реджеп Ердоган. То обаче беше без превод от турски. 

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Харисън Форд отново ще бъде Индиана Джоунс на 80 г.

Американската кино звезда Харисън Форд отново ще влезе в една от най-емблематичните си роли – тази на Индиана Джоунс във франчайз на "Disney", предаде BBC. Режисьор на филма ще бъде Джеймс Манголд, като в него 78-годишният актьор за пети и последен път ще изиграе професора по археология и любител на […]