Мишо Шамара за ФАКТИ: Тръмп е изключително прост човек, щеше да е следващият Хитлер

Михаил Михайлов, по известен в България като Мишо Шамара, от няколко години живее и работи в САЩ. Той, освен с музиката си, с която може да се каже, че израсна цяло поколение, винаги се е отличавал и с активната си, ярка гражданска позиция. Поради тази причина от ФАКТИ го потърсихме, за да го върнем малко назад във времето и да поговорим за България. Да поговорим обаче и за САЩ. Тема, която всъщност преобладаваше в нашия дълъг разговор.

Непредубедените и тези, които не заемат крайни позиции, биха оценили по достойнство задълбочения анализ на Михаил, с когото, извинете ни, но си говорихме на ''ти''. Така и ще бъде публикуван разговорът. Но анализът на Мишо Шамара не само, че не отстъпва по нищо на тези, които правят някои политолози, а може би и ги превъзхожда. Не е учил за това, но очевидно фактът, че е отворен, чете и е обективен към заобикалящата го среда, доста му помага.

Убедете се сами в следващите редове.

– Мишо, защо реши да напуснеш България преди няколко години?

– Защото ми омръзна да живея в една прекрасна държава като България, където всичко е нормално и искам да отида на гадно място ( б.р. смее се и очевидно се шегува), за да ми е гадно. То да кажеш, че съм бил някакъв неуспешен човек, аз горе-долу съм успявал в нещата, които съм правил, никога не съм бил финансово кой знае колко зле, за да тръгна по икономически причини. По скоро по идеологически причини тръгнах.

– С какво се занимаваш в САЩ?

– С много неща. Бачкам на хиляда места. Както в България – каквото съм правил там, същото го правя и тук. Снимаме видеоклипове, продуцираме музика, имам студио вкъщи. Сега ще вземем по-голямо, по-голяма къща, за да направим вътре голямо студио и да могат да записват хората. Разширявам си дейностите. Както се занимавам с много неща, в момента съм и безработен. За да си плащам сметките си карам Убър Лифт, но в момента няма много работа и държавата тук се грижи за хората, на които им е намалял доходът. Нормална държава, въпреки олигофрена Тръмп. Президентът не е държавата. В България министърът е държавата, както в Русия президентът е държавата. Тук държавата си е държава, а президентът е за малко, само да поработи, да служи за държавата.

– В България, знаеш, и това лято имаше протести. Те не свалиха нито Борисов, нито се очертава някаква кардинална промяна в близко бъдеще. Защо се получава така според? След 2013 г. беше същото.

– Те 2013 г. имаха успех, 2013 г. свалихме Борисов. Обаче после великият български народ с великия си акъл върна Борисов отново на власт. То трябва и да се мисли, трябва малко, малко да има в тоя втори етаж, което българския народ го няма просто. Там няма нищо. Сори, и аз съм част от този народ, знам, че звучи гадно и обидно, ама за това сме си виновни всички ние. Няма никой на втория етаж. Една от основните причини да замина е, че не искам децата ми да израснат в държава, която учи хората да няма нищо на втория етаж. Празна кутия. И аз така съм учен – да не се разсъждава, да не се мисли, да няма никаква логика. Наблюдаваме и в момента цялата истерия срещу ваксините, 5G. Тотална кретения. Имам чувството, че масово никой не мисли. Мисленето е нещо много трудно за българския народ. Не може да ми се сърдят на мен хората, защото резултатите са очевадни. Ако имаше нещо в главите на хората, нямаше да е така плачевно.

– Според теб има ли истинска опозиция в България?

– В България няма никаква политика по принцип. Това не е политика, това е родово-общинен строй, шуробаджанашки. Той си е такъв първобитен строй, който има един племенен лидер – шефа на племето, робовладелеца, и всички работят за него. Няма никакви институции, които да работят. Никакви! Всичко е само на книга и каквото каже господарят това се случва.

– Бях си предвидил като последен въпрос от частта за България да те питам има ли нещо, което може да те върне в Родината, но така като те слушам май въпросът е излишен.

– Абсолютно нищо. За мен България е прочетена книга. И тя е много тънка книга, много тъничка, от няколко листа, много елементарна, много безинтересна, няма никакъв сюжет в тази книга, няма никакво бъдеще, никакъв увод, никакво заключение… Нищо няма. Тя е просто хаотично написани две-три думи и това е. Съжалявам, че така говоря, знам, че звучи гадно, боли ме като го казвам, наистина ми е гадно и го казвам с огромна болка това нещо. Обаче е факт. Ако бягаме от фактите и от истината, никога няма да постигнем никакъв резултат.

– Да. Има една приказка, че онзи, който те хвали и ти говори хубави неща, той не ти е приятел. А приятел ти е този, който ти казва истината дори и да е болезнена.

– Аз понякога не ги презасилвам нещата, а просто не ги омекотявам. Искам да използвам донякъде популярността си. Тя и тя една популярност, но да кажем, че има малка такава и моята дума стига до средностатистическия човек. И поне да я ползвам тази популярност, за да ''забия един шамар зад врата'' на хората, да се събудят малко. Да кажат: ''Дай да видим какво да направим, да се събудим''. За съжаление обаче, има една приказка, че можеш да събудиш всеки, но само един човек не можеш да събудиш – този, който се прави на заспал. Това е цялото описание на всичко, което се случва там.

– Преди да преминем към политическите неща в САЩ, искам да те питам нещо, което ми е важно и интересно. Вече достатъчно време си там, за да можеш да кажеш, има ли проблем с расизма в Америка или се преувеличава?

– От българска гледна точка няма никакъв расизъм, защото в България сме свикнали жестокият расизъм, бруталният расизъм към циганите и турското малцинство, да е нещо нормално. За това като кажеш на българин, той няма да те разбере. Но тук в земята на свободата, в държавата на свободата, това нещо е недопустимо и то трябва да се бори. А българинът е расист в дъното на душата си, за него да си расист е нещо абсолютно нормално и не ги разбира тези неща. Но тук идеята на тази държава е, че всеки е равен пред закона и пред Господ, който и Господ той да си избере. Всички хора трябва да са равни на тази земя и само качествата им да ги отличават, а не цветът на кожата да ги поставя в стереотипи.

Естествено, това нещо има дълбоки корени още от времето на робството. Не само с расизма и ксенофобията. Расизмът и омразата не е само към чернокожите, ами и към емигрантите като нас. Аз живея в либерален рай и не виждам такова нещо към мен. И към чернокожите отношението е добро, сравнително. Но на 20 мили от метроерията на Чикаго, ако отида да живея, може и да палят кръстове пред къщата ми. Има такива хора, за съжаление. Хубавото нещо от цялата работа е, че на изборите Америка показа своя дух и правилния път, по който да върви. Почти 7 милиона гласа повече имаше за Байдън, като дори и хората, които не харесват Байдън, гласуваха за него, защото вотът беше основно против Тръмп и неонацистката му реторика и политика.

– А има ли обратен расизъм?

– Ще започна малко по-отдалеч. Още от робството чернокожите са тук без право на собственост и т.н. Едва преди 100 години те получават право на собственост. Оттам нататък огромните земи и материални, нематериални, финансови блага, които имат белите хора, това остава по наследство пак на бели хора. По този начин се получава една голяма разлика във финансовото състояние на чернокожи емигранти спрямо бели американци. Което в годините още повече завърта този омагьосан кръг по такъв начин, че например чернокожи деца, или на нови емигранти децата, които работят, но не са направили някакъв финансов удар, защото не всеки може да се роди финансов гений или бизнес гений, обществото има нужда и от чистачи, но децата им може да са финансови и всякакви гении. Обаче поради изцяло чистата капиталистическа система, която все още е най-добрата в света, тя не дава еднакъв достъп например до образование. Оттам нататък омагьосаният кръг задържа цялото това население в ниското ниво на развитие и не моженето за правене на пари. Освен това, тук говорят и за институционалния расизъм. Има хиляди такива случаи, показвани със скрити камери. Например кандидатстваш за работа и се казваш Тайрон, типично име на чернокож, ще ти откажат работата без да са те видели. Ако се казваш Джон ще те вземат на работа. Аз имам приятели тук, които са бели, обаче имат имена като на чернокожи. Даже техните корени са шведски, руси та руси. Но се казват Девон и Трей, типични имена за чернокожи. Те трябваше да отидат лично на интервю, да ги видят, че са бели, за да ги вземат на работа, на високоплатена работа. Оттам нататък банките, които дават кредити за жилища, дават на ниски лихви в районите, в които живеят основно бели хора, защото се предполага, че там е по-малък рискът да загубят парите си. В същото време почти не дават кредити в райони, където сегрегирано чернокожото и латино населението. Тези неща дават огромно влияние, защото примерно, ако си чернокож и правиш бизнес в твоята си махала, а тук всичко се прави с банки – бизнес и каквото и да е, кредитни карти също много трудно издават на хора, които са от малцинствата.

Дискриминацията към LBGTQ общността също е огромна. Има щати, където не им разрешава да се женят, за всеки щат си има различни закони. Имаше един случай, в който в някаква хлебарница отказали да правят сватбена торта на гей двойка.

Светът в момента много бързо се развива напред, ама много бързо, с часове дори. Сега ми беше направило впечатление, че Израел бяха ударили със self driving cars, със self driving машинка убиват някакъв ирански учен. Щом стигнаха до онова време филмите за Джеймс Бонд да не могат да смогнат да измислят неща, които после да ги въвеждат разузнавателни служби, смятай за какво развитие става въпрос. Обикновено във филмите за Джеймс Бонд като направят някаква джаджа, после КГБ и ЦРУ ги въвеждат в употреба.

В момента живеем в едно сериозно технологично развитие, а старите пари, старият свят се контролираше от петрола, въглищата, стоманата и т.н. В момента новите пари идват от технологиите. Тоест, хора, които имат ясна идея за нещо, стават много по-бързо богати, отколкото oil компаниите. Джеф Безос в момента с Амазон, които са стартирали преди 20 години и той не е имал една стотинка в джоба си, днес може да купи Shell, British Petrolеum и Lukoil общо и да му останат пари да си харчи.

– А каква ти е препратката към това с дискриминацията в случая?

– Че старите пари вече нямат такава сила, а новите пари са в либералните хора, които са против расизма, които гледат най-важното нещо – човешкия потенциал. Не знам дали знаеш например, че в Силициевата долина работят 70% индийци, дето в България ги наричат цигани. Това едва ли не са най-умните хора в света в момента, които движат и правят огромните пари. Ако ги имаше предразсъдъците тези хора нямаше да работят там. Новите пари, новите милиардери, новите хора, те разбират, че геният може да се роди и в най-бедното африканско село. Ако има достъп до образование той може да измисли следващото безплатно гориво и човечеството може да бъде много по-добре в резултат на това нещо. Това чисто образно казано.

– Доколкото разбирам в Америка много зависи в кой щат си, защото страната е силно поляризирана.

– Да, абсолютно. Другото е, че в селските райони в Америка, които изостават, макар те да работят добре именно на технологиите, защото ако ги няма технологиите американското селско стопанство няма да е най-голямото в света. Тези хора обаче, които работят по тези места, някак си изостават от технологичния свят и те някак си като удавници за сламка търсят да се чувстват значими. И в много случаи това е посредством белотата на кожата. Дори българите тук масово гласуваха Тръмп. Те не искат всички да са равни, а да не са кой да е. Много е важно за тях да не си кой да е, да не си случаен и с нещо да превъзхождаш другите. А основната идея тук е, че всички трябва да са равни пред закона и можеш да станеш кой да е, само ако имаш акъл. И не само акъл, разбира се, а ако имаш и амбиция, постоянство, съвкупност от качества. Но това са качества, които всеки един човек, независимо от цвета на кожата, религията и сексуалната ориентация, може да притежава и да бъде полезен на обществото. Въпреки този расизъм, ксенофобията и хомофобията, с които се борим тук в момента, САЩ е една от най-толерантните страна в света. Изключвам в момента Великобритания и Германия, които може би превъзхождат с толерантност Америка.

– Как би обобщил президентския мандат на Доналд Тръмп? Очевидно не го харесваш.

– Това беше най-хаотичното и неадекватно време, което Америка някога е имала. Най-безцелното и най-безсмисленото време, което Америка някога е имала. И най-тъпото, безумно просто управление на много елементарно ниво. Ако аз не харесвам Борисов, в момента той ми изглежда като професор, като Айнщайн ми изглежда спрямо Тръмп. Доналд Тръмп е изключително неадекватен и изключително глупав човек. Доста ме окуража това, че щом такъв тъпанар успява да баламоса хората и да направи някакъв финансов успех, значи всеки може. Поради неговия живот, роден супер богат, той никога не е спазвал законите, винаги е мамил, лъгал и това му се е разминавало. Това го е убедило, че той е нещо много, има някакво самочувствие и харизма. За съжаление харизмата не отива само при добрите и при умните хора. Той успява да говори на много прост език, на който хората да го разберат. По простите хора. Те се чувстват като част от нещо, покрай Тръмп, и за това гласуват за Тръмп и го подкрепят. Защото той им говори това, което те искат чуят. Това е популизмът. Ние сме били и все още сме свидетели на популизма в България. И комунизмът е било популистка идея, и нацизмът преди това е бил популистка идея. България от 1934 г. до сега живее само в популистко общество, такова, в което има само популизъм, няма никакви реални, истински политики, които да са полезни за обществото. То от наша гледна точка това и малко трудно се разбира, защото ние сме израснали, учили, учебниците ни по история са изцяло пропаганда, те не са научни неща, а пропагандни материали. Идеализирането на всичко българско, което не е правилно. Защото това, че нещо е българско, не значи, че е правилното.

– В България беше нещо ''страшно'' покрай американски избори, много се вълнуваха хората. Как би коментирал?

– Това е поредното нещо, за което удавникът за сламка се хваща. Белотата им или нещото, което да ги кара да се чувстват като част от нещо цяло. Нацизмът по същия начин караше хората да мразят евреите, да мразят чернокожите, да търсят вината все в някой друг. България не прави изключение, защото българите масово са расисти. Масово за българския читател не беше проблем, че полицай убива, екзекутира чернокож човек, а беше проблем, че после заради тези екзекуции имаше размирици. Не беше проблем убийството на човешко същество за тези толкова искащи да няма война и харесващи Тръмп хора, но откраднатите 10 чифта маратонки от застрахования Nike са голям проблем. Запалените бизнеси основно си ги запалиха собствениците, защото тогава вече я имаше пандемията и това беше най-добрият начин да излезеш от бизнеса с пари. Като вземеш застраховката.

– Някои поддръжници на Доналд Тръмп изтъкват като позитив това, че не е започнал война.

– Това, че не е вкарал войски някъде, не означава, че е нямало война. Войната в Сирия, ако Америка я беше продължила, вече нямаше да я има (б.р. войната), Асад нямаше да го има и сирийският народ щеше да бъде освободен. Това, че Америка не в Сирия не означава, че Русия и Турция не колят там. Америка никога не тръгва на война ей така, щото много ѝ се иска да направи война. Америка воюва, когато защитава някаква идея, кауза и естествено това е свързано и с бизнеси, които в цялата работа могат да го превърнат в нещо добро.

Америка не нападна Хитлер или Япония, нали? Но Америка, след като победи Япония и Хитлер, направи Япония и Германия едни от най-успешните държави. Третата и четвъртата икономики са в момента. И това е благодарение на Америка. Дори втората икономика в света – Китай, тя е голяма заради Америка, американския пазар и американските технологии.

Войните, които Тръмп не започна, са защото той самият не вижда никакъв личен интерес от това нещо. Например той предаде кюрдите на Турция, само защото Ердоган му обеща да построи Trump Tower в Истанбул. Той предаде съюзниците на САЩ. Какво значи не си започнал война? Оставил си своите съюзници да ги избият! Това пак е война. Бездействието също е война, не воденето на война също е война. Войната, която е в Сирия, е жестока, кръвопролитна и благодарение на американското бездействие тя продължава.

– Други изтъкват доброто състояние на икономиката преди коронавирусът да удари.

– Икономиката, която Обама вдигна след катастрофата на Буш, беше най-силната икономика ever. Като хванеш един кон, който е напоен, нахранен, бяга бързо и се качиш да го яздиш, той ще си върви. Освен това, кой беше президент по време на коронавируса? Защо в Китай, примерно, за два месеца спряха коронавируса? Защо в Япония е овладян? Защо в Южна Корея е овладян? А Щатите не овладян. Кой е виновен за това? Икономиката тя не идва само от това, че хората работят, тя идва и от условията, в които работят.

Обама, по времето на неговото президентство, беше направил система, мрежа от лекари по света, които да локализират всякакви зарази, да проследяват опасните зарази и да ги изолират. Така се случи с Ебола, който е много по-опасен вирус от Ковид. Успяха да го изолират, локализират и т.н. Това се случи и със Зика, и с Лудата крава, с птичия и свинския грип. Имаше много и успяха да се преборят. 2018 г. Тръмп уволни всички хора, които са в тази програма. Тоест, Америка вече нямаше световна мрежа, нямаше световно здравно разузнаване. A единствената държава, която има парите и научния потенциал, е Америка. Благодарение на Тръмп и на спестяването от негова страна на този половин милиард долара разходи, целият свят загуби милиони хора. Благодарение именно на Тръмп и на малоумните му действия, защото това е много малоумно – да си евтин на брашното, да си скъп на триците. Благодарение на Тръмп Америка нямаше никаква идея какво се случва с тази зараза в Китай. А пък преди това тези учени работеха с китайците, със СЗО, имаха достъп навсякъде. Всеки един вирус, който се появи някъде, те знаят за какво става на въпрос, изолира се и се действа.

– А ако го нямаше коронавируса?

– Няма ако. Коронавирусът го имаше и го има все още. Тръмп трябваше да се справи с него, а той не се справи, защото е прост. Това, че той ходи по пресконференции и казва: ''Аз това, аз нова'', не значи, че той това и той онова. Икономиката се движи от хората, които има мазолите по ръцете. Както и от бизнесмените, които мислят схемите. Това не го прави Тръмп, той нищо не прави за икономиката. Имаше огромни затваряния на американски бизнеси в чужбина. Протекционистката политика винаги е водела до кретения. По времето на другия републикански президент – Хувър (б.р. Хърбърт Хувър), през 30-те години на миналия век, неговата протекционистка политика води до световната криза и това дава възможност на популисти като Хитлер да изплуват и ''да поведат хорото''.

– Заплаха ли беше Тръмп за демокрацията в Америка и по целия свят?

– Абсолютно. Той е заплаха, беше и ще е дълго време. Дори и да умре. Самият тръмпизъм като концепция вече е факт и тук идва много сериозен момент, в който американското общество трябва да се пребори с това нещо. Но той вече пусна корени навсякъде, дори в България.

Тръмп никога не е вярвал в демокрацията, той винаги цени само тоталитарни лидери и беше на контра с всичките съюзници. Обиждаше Меркел, Макрон и Трюдо, а това са най-верните съюзници на Америка. Когато американски войник се бие на фронта, до него няма руски войник, който рамо до рамо с него да води войната за свобода и демокрация по света, а има френски, канадски, австралийски, новозеландски, немски или български войник.

Втори мандат за Тръмп щеше да е най-пагубното нещо в новата човешка история. Той щеше да е новият Хитлер. Беше казал: ''Пуерто Рико не го искам, ще го заменим за Гренландия, примерно''. Знаеш ли какво ще му хрумне в главата? Ако се прочете книгата на републиканеца Болтън, който му беше съветник по външната сигурност, ще се разбере, че Тръмп е човек, който като отива в Хелзинки да се срещне с Путин, той няма представа, че Финландия е независима държава. Той си е мислел, че е някаква руска провинция. Това е човек, който като му дават брифа за ураганите, които удрят Америка, а тази година имаше 30 урагана, рекорден брой и не смогваха да им дават имена, Тръмп като гледа картата с ураганите и хората говорят какво, как и защо, той започва да се чуди защо всички се въртят по часовниковата стрелка. И трябва да му обяснят на тоя човек, че в Южното полукълбо се въртят в обратната страна, а в Северното полукълбо така. Та, това е човек, който няма елементарни познания по нищо. Той е изключително прост човек. Не всеки човек е длъжен да ги има тези елементарните познания, но президентът на най-великата сила в света трябва да ги има. А Тръмп е човек, който не уважава науката, не вярва в науката и единственото нещо, заради което винаги омаловажаваше коронавируса и искаше хората да могат да работят, е за да може фондовата борса, където вероятно е купил акции, да върви нагоре. Него го интересува единствено фондовата борса, а не населението как живее. Това са само краткосрочни цели, които да те направят богат за момента. Но в най-великата държава в света – с най-великата икономика в човешката история и с най-великата армия, трябва да се мисли с много по-голяма дълбочина. Не може да гледаш само на деня какво се изкарва. И, естествено, резултатите го показаха – най-слабата икономика от 1930 г. насам е в момента, най-голямата криза финансова е благодарение на неговото бездействие. Защото дори и бездействието е действие, особено на такова ниво. Всяко едно действие и бездействие водят до резултати.

– Джо Байдън все пак спечели и това може би успокои много хора по света. Оптимистично настроен ли си към него и гледаш ли на него като на някакъв преходен вариант? Тоест, човек, който ще поуспокои обстановката след Тръмп и след това ще видим един енергичен, млад и кадърен американски президент.

– Аз от начало не можах да разбера защо го натиснаха него и не можах да разбера защо той спечели вътрешните избори. Но от сегашна гледна точка започвам да разбирам цялата концепция. Аз нито съм политолог, нито съм учен, аз съм един ''прост'' емигрант, който кара Убър, но започвам да разбирам цялата концепция. Първо, Джо Байдън е изключително опитен човек, който може да работи със Сената и с Конгреса. Това е човек, който е работил 47 години в тази администрация, той познава администрацията, знае как да говори с опозицията, има отношения с хората от опозицията от дълги години. Голяма част от републиканците не са казали лоша дума за него. Освен това, не трябва да се забравя, че той беше вицепрезидент по времето на един от най-успешните президенти в американската история – Барак Обама. Байдън има опит като държавник, огромен, може би най-големият държавнически опит има той от всички, които се кандидатираха.

И в този контекст – държавата не е бизнес, държавата е нещо друго. Държавата е почвата, в която бизнесът да расте. Държавата трябва да създаде условието, в което всеки човек да може да прогресира и да върви напред. Естествено, държавата трябва да се грижи и за хората с увреждания, за самотните майки, които имат по няколко деца и бащите са ги изоставили, трябва да се погрижи за правата на малцинствата, да няма расова дискриминация. Трябва да се погрижи и за правата на гей обществото, трябва да се погрижи за това всеки да може да изповядва религията, която иска. Тези неща не са бизнес. Да управляваш държава и да кажеш: ''Аз съм бизнесмен'', е все едно като отидеш на зъболекар да извикаш Мишо Шамара да ти оправи зъбите, защото е добър рапър. Пак ще го кажа – бизнесът няма нищо общо с държавната администрация.

– И в заключението на това интервю да разбирам, че си оптимист за Байдън?

– Да. Моето мнение е, че Байдън ще е един от най-успешните президенти на Америка, защото Тръмп докара Америка до една от най-големите финансови кризи. А аз виждам как мерките, които Байдън ще вземе, ще доведат до това Америка в следващите 2 години да е отново на крак много сериозно и ще има най-големия икономически скок, правен някога. Байдън ще е един от най-успешните, ако не и най-успешният американски президент, въпреки че аз имам и други любимци. Важно е да отбележа, че става въпрос не само за президенти, които са от демократите. Има и републикански президенти, които харесвам. Ако някой републиканец излезе с по-свежите и по-правилните идеи, бих подкрепил него. Аз не робувам на БСП-ГЕРБ. Едните комунисти, другите не знам какви си били. Глупости. Аз гледам хората какво правят, какви програми имат, какви вижданият имат.

Освен това, вицепрезидентът Камала Харис е изключително правилен избор. Тя е изключителен човек – прогресивна, надъхана, млада, чаровна, успешна в целия си живот. Интелигентна жена, която в един момент и Байдън да излезе от политиката поради възрастта си, ще продължи неговата политика напред. Още повече, че самият кабинет, който Байдън подготвя в момента, е изключително интересен и много правилен според мен. За първи път шефът на ЦРУ ще е от латино произход, за първи път има вицепрезидент жена и то цветнокожа, за първи път ще има повече жени в управлението от всякога.

Сега виждаме, че ако здравето на населението не е добро, икономиката също не е добре. Имаме милиардите, трилионите за оръжия и армия, но нямаме няколко милиарда за здравеопазване. Искаш да дадеш милиарди за някаква стена на границата, пък не искаш да направиш здравеопазването за всеки човек да е достъпно. Защото дори най-бедният човек, ако е болен, той е в тежест на тази държава. Дори и най-бедният човек като е здрав, той подпомага тази държава. Защото все някой трябва да изчисти тоалетната, все някой трябва да окоси тревата. Не може да мислим само за тези, които имат пари. Трябва да мислим за всички хора – да живеят с достойнство, с достойно вдигната глава. Алеко Константинов още едно време беше казал, че в Америка, за разлика от европейските държави, не може да различиш кой е богатият и кой е бедният. Като отидеш на театър – кметът седи хубаво облечен, а до него седи този, който лъска обувките пак хубаво облечен. И двамата си говорят като равни. Това е Америка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Китай пусна нов термоядрен реактор

В Китай заработи нова експериментална установка за термоядрен синтез, съобщават тамошни медии. Въпреки пандемията HL-2M Tokamak сменя досегашния реактор HL-2A на планираната дата без никакво закъснение. Термоядрената установка от следващо поколение може да генерира плазма с температура над 150 млн. градуса по Целзий. Това е 10 пъти повече, отколкото в […]