Министър Милошев: Проблемът в туризма са кадрите

Летният туристически сезон започна добре, по предварителни данни за юни имаме почти един милион туристически регистрации. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. 

В туризма пилците ще ги броим наесен, очакваме поне 10% ръст, но да не бързаме да говорим, каза Милошев. 

Водата по българското Черноморие е с отлично качество, това може да се види на сайта на Европейската комисия, която два пъти в месеца прави мониторинг на чистотата на Черно море, подчерта министърът. 

Усилията са в посока на създаване на кадри в туризма, каза министърът. Трябва да се издигне престижът на професиите, заети в туризма, трябва да се подготвят кадрите още в средното образование, смята той. По думите му дуалната система на образование дава големи възможности. 

Проблемът с работната ръка, особено с граждани от трети страни, не зависи само от консулските служби, а и от други институции, смята министърът. След летния туристически сезон ще инициирам междуведомствен диалог по темата с работната ръка, посочи Милошев. 

В туризма бизнесът иска регулация, иска правила, за да може да развива туристическия продукт, каза министърът. По думите му всеки в туризма – от хигиениста до собственика на хотела, трябва да има усмивка. Светът вижда нашата страна през туризма, ако ние не ги посрещаме добре, когато туристическият продукт не ни е добре, това става лице на цялата ни държава, каза още Милошев. 

„Всичко, което е добро за страната, е добре за туризма. Всичко, което тежи политически на страната, като инфлация, геополитика, цени, влияе пряко на туризма, а туризмът е лицето на нашата страната“, каза Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Велинград се превърна в гробище за домашни любимци

Някой изверг превърна Велинград в гробище за домашни любимци. За масово отравяне на животни по улиците на града сигнализират жители. Те твърдят, че и трите квартала са осъмнали с трупове на умъртвени бездомни кучета и котки. Собственици се оплакаха, че има пострадали и домашни любимци. По думите на потърпевшите отровата […]