Министър Малинов: Водородните технологии са бъдещето


Министър Малинов: Водородните технологии са бъдещето

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

„Развитието на водородните технологии в енергетиката ще дадат отговор на предизвикателствата, свързани с климатичните промени. Приложението им ще осигури надеждна, достъпна и чиста енергия в бъдещето“. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов в началото на дните на водородната електромобилност в България. Събитието е част от европейската кампания за популяризиране на водородните технологии в транспорта в Централна и Източна Европа.

„Енергийният сектор е поставен в нов контекст – изискванията за опазване на околната среда и справяне с климатичните промени, воатилният пазар на електроенергия, както и войната в Украйна. Намирането на алтернативен източник за зелена енергия, какъвто е водородът, и неговото приложение в различни области на промишлеността е от ключово значение“, каза министър Малинов.

Той припомни, че българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД работи по няколко различни проекта в сферата на водорода, с които ще се осигурят нови перспективи за българския енергиен сектор. „Булгартрансгаз“, съвместно с оператора на Гърция, разработиха проект за изграждане на инфраструктура за пренос на водород от Гърция към България, който в бъдеще ще се разшири към Румъния. Той е включен в списъка на проектите от общ интерес на ЕК и разчитаме да получи финансиране“, подчерта Малинов. „Разработваме и пилотен проект, който ще се реализира в подземното газово хранилище „Чирен“ и ще позволи използване на зелен водород за собствени нужди“, допълни енергийният министър.

Министър Малинов изрази увереност, че в страната ни водородните технологии ще продължат да се развиват, за да се наложи като чиста и достъпна енергия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Плажна мода - какви дрехи и аксесоари да носите това лято

Снимка: iStock Когато сте се запътили към плажа, може да е трудно да балансирате комфорта със стила. Имате своя бански, разбира се, ако планирате слънчеви бани или плуване. Но може да искате малко повече покритие, особено ако се подготвяте за целодневна афера с напитки, храна и социални дейности. Модната индустрия […]