Министърът на културата: Няма кой да се грижи за паметниците ни

sliven24

Служебният министър на културата Найден Тодоров сподели, че държавата изнемогва в опит да се грижи за паметниците с национално значение. Една от причините е и малкият брой служители, които са останали. Пример е Институтъът за опазване на културното наследство, който трябва да се грижи за паметниците в България.

“Допреди няколко години е наброявала 1500 служители, в момента са 56. Тези 56 служители са изключително качествени, но са 56, а паметниците на културата в България са десетки хиляди”, коментира тежката ситуация служебният министър пред БНТ.

Преди 20 години Институтът за опазване на паметниците е имал регионални офиси, които са се грижели за паметниците с местно значение, а центърът в София – за националните. „Те не могат да се справят, защото нямат регионални офиси и не могат да реагират веднага, когато се случи нещо“, допълни министър Тодоров.

Културният министър даде и актуален пример с къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп, която се руши и е в окаяно състояние.

Къщата на Димитър Талев е само един от паметниците извън България, които са важни за страната, коментира министърът. Тодоров посочи, че всяко от последните правителства е започвало инициатива да придобие имота, но докато се ориентира какво се случва, идва смяна на властта.

„За късмет и с инициатива на други хора в момента част от тази къща е в български ръце и може да се работи за нейното възстановяване. Една част, защото къщата има няколко собственици още от 1926 г., когато е продадена от наследниците на Талев. В този случай тази къща трябва да се придобие изцяло във времето, да бъде възстановена, да се направи музей на Димитър Талев“, добави министърът.

Той е на мнение, че трябва да се води и отделна политика за запазване на значимите сгради и паметници извън България. Такова законодателство обаче не съществува, затова Тодоров ще предложи такава инициатива на бъдещия редовен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шампионатът на Starbucks събра едни от най-добрите баристи

Ивета Балева от Starbucks Парадайс Център стана победител Приготвянето на хубаво кафе и насладата на вкуса му не е просто рутина от ежедневието, а прекрасен ритуал. Това е нашата любима част от деня, когато глезим сетивата си, отпивайки глътка кафе и усещайки аромата му. Време, което е само за нас […]