Мегаполис се превърна в призрачен град

Центърът на Вашингтон никога не е бил толкова безлюден. Служителите на банки, мозъчни тръстове и международни организации работят от вкъщи. Преди началото на пандемията по 15 000 души пътуваха до работното си място по главната линия на метрото, сега не са повече от 1500 души.

Това е и причината малките магазинчета в центъра да са празни, като например книжарницата на Алън, която датира от 40 години. "Вашингтон се превърна в призрачен град. 90% от редовните минувачи си стоят вкъщи. Няма и туристи, а те бяха важна клиентела за нас", казва пред Deutsche Welle Алън Стайпек, собственик на книжарница, който е бил принуден да я затвори за 6 месеца. С помощите получени от държавата е успял да задържи своите 40 служители, а благодарение на собственика на помещението, в което е разположил книжарницата си, плаща по-нисък наем, но това не са дълготрайни решения. Единственото спасение са продажбите в интернет.

Допреди пандемията интернет беше заплаха за малките търговци. Днес обаче той е тяхното спасение. От друга страна, компании като Amazon успяха да се разраснат, а печалбите им достигнаха колосални размери. Компанията е спечелила над 6 млрд. USD само за последното тримесечие. Това е тримесечен връх в досегашната ѝ 26-годишна история.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ваня Григорова: Чака ни пик на безработицата

Рязко увеличение на новорегистрираните безработни отчита Националният статистически институт за първата седмица на декември – над 14 200 души. Данните са от специализираното наблюдение на пазара на труда заради COVID-19. Регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари, когато започна това наблюдение, до 6 декември, са малко над 361 000 […]