МВнР създава кътчета на българската история в училища в Молдова

Илюстрация БГНЕС

Външното министерство на България отпуска 49 420 лева по проект за създаване на кътчета на българската история, култура и литература в седем училища в Молдова, там, където учениците са етнически българи, предаде БТА. Срокът за изпълнение на проекта е 56 дни.

В училищата в градовете Тараклия и Твърдица, селата на район Тараклия Кортен, Валя Пержей, в гагаузкото село Кирсово, приднестровското село Паркани и град Кишинев ще бъдат уредени специални места, където ще бъдат изложени народни, опълченски носии, копия на артефакти и документи от българската култура и история.

Молдова нямало да променя статута на българите в Тараклия

Предвидена е и мултимедийна система, за да могат децата да гледат филмчета за най-значими събития и личности на България.

Споразумението за проекта "Младите хора на Молдова и България – без граници" в рамките на програмата "Българска помощ за развитие" от Министерството на външните работи на България бе подписан в края на миналия месец от българския посланик в Кишинев Евгени Стойчев и директора на фонда "Български дух" Олег Косих.

"Това е много сериозна, практически без прецедент сума, с която се финансира проектът на една обществена организация на бесарабските българи. Но важното е друго – това ще е тест за нашата способност – на местните и районите власти, на обществените организации, училищата да демонстрираме как рамо до рамо, всеки от своя страна, заедно можем да правим полезни неща за младото поколение", изтъкна Косих.

Партньорът в реализацията на проекта е председателят на Асоциация "Докосни дъгата", д-р Денислава Ангелова.

Тя съобщи пред БТА, че идеята на нейния екип и на организацията на Олег Косих е да се покаже на бесарабските българчетата един голям исторически времеви период и те да се запознаят с личностите в българската история и култура.

"БНТ е партньор на Асоциацията и ще ни предостави епизоди от предаването История.бг. В проекта са се включили също музеи, общини и други български институции ", каза Ангелова.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Еверест е висок точно...

Новото измерване на връх Еверест показва, че той е висок 8848,86 метра, обяви китайският министър на външните работи Ван И в съвместна видеоконференция с правителството на Непал, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА. Новото измерване се основава на тригонометрични и джи пи ес замервания, извършени от Китай и […]