Масови смени на членове на секционни комисии часове преди вота

sliven24

Масови смени на членове на секционни комисии часове преди вота утре. В Хасково този брой стига между 30 и 40 процента. Оказва се, от партиите, които са посочили членовете за секционни комисии, не са длъжни да мотивират тяхното неявяване или замяната им с други.

Заради тази ситуация, се очаква утре в Хасково да има значително забавяне на обработването на протоколите за изборите за Народно събрание и европейски депутати. Причината – много от новите членове, които постъпват в комисиите буквално в последния момент, не са минали през предварителните обучения. А реално ще трябва да работят с 4 изборни протокола при отчитането на гласовете. Днес в три секции в Хасковска област нямаше кой да приеме изборните книжа. Проблемът вече е решен, но се наложи за своя сметка от Районната избирателна комисия да осигурят транспорт на новите членове, за да се явят за получаването на бюлетини, съобщава БНТ.

Село Колец е най-малкото в Хасковска област. Някогашната детска градина се отваря само за избори. Днес сутринта обаче нямаше нужния брой от трима членове, които да приемат бюлетините за вота утре.

„Там реално невдигане на телефона, при което се наложи да търсим друг член, който се намираше в Кърджали. Съответно там се направи замяна и от Кърджали беше транспортиран човек и се сформира тричленка, която по методически указания да получи изборните книжа и материали.

„Не е редно, разбира се, че не е редно, но така или иначе, ние трябва да спазим методическите указания, съгласно които трябва да има един член поне от ръководството и да има поне още двама от секционната комисия“, каза Добромир Якимов, председател на РИК-Хасково.

От избирателната комисия в Хасково дори потърсили съдействие от полицията, за да попълнят квотата от трима, така че утре да не се окаже, че секцията не може да отвори. Така заварват в Кърджали Нури Мехмед и пращат кола да го докара, за да получи с останалите двама представители бюлетините и останалата документация.

Според представители на избирателната комисия в Хасково, неявяването на членове най-вече се обяснява с медицински причини. В комисията обаче, не вярват, че изведнъж 30-40 процента от членовете се разболяват.

„Причината е или заболяване, или невдигане на телефона, или някакви други семейни тържества, поводи, които сами разбирате, че това е несериозно, с оглед тежестта на изборите, с оглед на това, че те са предупредени и знаят своята отговорност. Абсолютно разчитам на отговорността, секционните комисии, членовете, ръководството, да знаят, че са длъжностни лица, носят отговорност и по изборен, и по наказателен кодекс“, подчерта Добромир Якимов, председател на РИК-Хасково.

А в село Колец, уверяват, че новопостъпилият днес член е обучен и проблем с вота няма да има.

Заради недоглеждане на членове 2 от секционните комисии в Димитровград пък погрешка днес си размениха машините за гласуване. За случая вече е уведомена Централната избирателна комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Подхранване на почвата с черупки от яйца

Снимка: Istock Кога бе последният път, в който приготвихте нещо вкусно с яйца? Вероятно сте чували, че черупките на яйцата са чудесно допълнение към отглеждането на вашите растения. Вижте защо. 1. Яйчените черупки понижават киселинността на почвата. Много видове растения имат нужда от ниска киселинност в почвата, за да абсорбират […]