Леко намаляване на случаите. България е на втора позиция по смъртност в ЕС

България заема девета позиция по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство през последния 14-дневен период. По смъртност е на второ място.

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на здравните власти за състоянието на разпространението на коронавируса в страната.

Заболеваемостта в България е 554 души на 100 хил. население. По този показател страната е на трето място на Балканите. Смъртността е 27,5 на 100 хил. души.

"В момента в страната се бележи една слаба тенденция за намаляване на общия брой на случаите, което не бива да намалява нашата бдителност", отбеляза Кантарджиев.

В София-град, в която заболеваемостта беше над 1000 души на 100 хил., в края на ноември тя вече е 830 на 100 хил. През последната седмица е 657 души на 100 хил. В някои региони като Враца вече има плато, в Габрово продължава ръстът на случаите.

В момента няма област със заболяемост над 1000 души на 100 хил., отчетоха здравните власти. В червено, т. е. със заболеваемост между 600-1000, са Бургас, Варна, Габрово, Русе, Сливен, София-град, Кюстендил.

Заразените медици от началото на пандемията са 7445, активните случаи са 3590, в болници са 228, в интензивни отделения – 27.

52% е заетостта на болничните легла за пациенти с неусложнени форми, заетостта на интензивните легла е 42%. Най-голям процент на заети болнични легла има в Ямбол- 98%, Шумен – 85%, но в тази област започва лек спад. Висока е заетостта на леглата и в Бургас, Благоевград, Варна, Търново, Сливен, Разград.

Според здравния министър Костадин Ангелов данните са обнадеждаващи.

"Минали са само 10 дни от началото на мерките. Рано е да правим изводи за постигане на успех. Остават ни 10 дни, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме в началото", каза той.

Ще отворят ли детските градини в понеделник

Здравният министър не даде конкретен отговор дали от понеделник, 14 декември, детските градини и ясли ще бъдат отново отворени. Изказване в подобен смисъл имаше преди дни премиерът Бойко Борисов, по-късно зам.-кметът на София Тодор Чобанов се оказа скептичен за отхлабването на тази мярка за столицата.

"Имаме нужда от цялата информаци до края на седмицата, за да вземем това решение. Към настоящия момент данните, с които разполагаме, не ни водят в тази посока. Остават още четири дни от седмицата. Тогава, когато имаме достатъчно данни, за да ни мотивират да вземем това решение, ще го вземем", каза Ангелов днес.

"Всеки да стане лекар"

Здравният министър не пропусна и мотивационния елемент в речта си, от който се разбра, че всеки вече трябва да стане лекар.

"Имаме нужда от всички вас, всички хора, да не се отказваме по средата на пътя. Остават 10 дни до 21 декември, да ги прекараме в партньорство. Нека за тези 10 дни да загърбим политиката, политическите пристрастия и обвинения, да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим. Натискът е огромен, всички хора са разделени, някои не ни вярват, други ни обичат, едни ни критикуват, други казват, че сме либерални, някои не вярват в съществуването на коронавируса. Ние трябва да намерим този баланс. Виждате какво става в цяла Европа, дават се едни обещания, а вирусът опровергава всичко", каза той.

И продължи: "Америка каза, че ще има забрана на износа на ваксини, в тази нова ситуация трябва да намерим решение и на това предизвикателство. Ситуацията е динамична, тя изисква надлъгване с вируса, за да го победим и в България, и в целия свят. Надеждата идва с ваксините. Ако успеем повече хора да станат лекари.. Този вирус изисква от нас всеки да стане лекар, да облече бялата престилка, да се изправи с интелекта си…"

Според министъра нарушения на студенския празник не са били регистрирани. Извършени са 19 проверки, съставен е един акт. В София няма констатирани нарушения, в проверените къщи за гости – няма данни за извършени нарушения.

За починал пред болницата "Св. Анна" пациент, завит в чаршаф, министърът каза, че няма да толерира лошо отношение към пациентите, "това е недопустимо". 

"Разпоредил съм проверки. В тази ситуация съм сигурен, че ще има санкционирани лица", каза той.

Ангелов увери, че парите за личните лекари като работещи на първа линия ще бъдат изплатени.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЕлзасолотарингскиОТ идентитет и австрийскиОТ jазик

Уважаеми партньори от ЕС, Напълно разбираемо е, че вие не разбирате какви точно са претенциите на България към Северна Македония. Ето един опит за обяснение. Представете си, например, че под напора на историята Елзас и Лотарингия са се оформили като отделна самостоятелна държава. И сега тази държава иска да започне […]