Куриоз! Отмениха глоби за 10 бона на таксиджия, за да го изправят пред съда

Пловдивски таксиметров шофьор извън всякакви закони се размина с глоби за 10 000 лева, за да може да започне наказателно производство срещу него.

Куриозният случай започва през 2019 година, когато мъжът е спрян от пътни полицаи, след като не спрял на знак "Стоп". Колата имала всички обозначителни знаци на такси, реалността обаче се оказва друга, пише trafficnews.bg.

Първо шофьорът бил без книжка, тъй като му била отнета по друго провинение. Веднага му е съставен акт за това, но мъжът не успял да предостави и необходимите документи за упражняване на таксиметрова дейност, тогава бил викнат екип на "Автомобилна администрация" – Пловдив.

Оказало се, че шофьорът наистина няма издадени каквито и да е документи – нямал удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил, нито удостоверение за психологическа годност, нямал издадено от община Пловдив разрешение за таксиметров превоз на пътници, а автомобилът не бил вписан в списък на автомобилите към удостоверение за регистрация за извършване на таксиметрова дейност. В автомобила нямало пътна книжка, а единственото, което имало е електронен таксиметров апарат с фискална памет, от който личало, че мъжът е извършил десетки превози – абсолютно незаконно разбира се.

Само за глобите, касаещи таксиметровия превоз, на нарушителя били съставени 5 акта, съответно 5 наказателни постановления за глоби от по 2000 лева или общо 10 000 лева санкция. Отделно мъжът бил глобен, че управлява без книжка, а колата му "Киа Каренс" била спряна от движение за 6 месеца.

По време на разследването станало ясно, че мъжът въобще не се е явявал на изпит за придобиване на удостоверение за професионална компетентност ”Водач на лек таксиметров автомобил”. Отделно станало ясно, че на нито едно от двете търговски дружества, чиято собственост е била колата преди и понастоящем по време на проверката – “Парадигма ауто“ ЕООД и ”Латив” ЕООД, не е било издавано ”Удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници”.

Случаят бил прехвърлен на прокуратурата, от където в началото на 2020 повдигат обвинение спрямо мъжът за престъпление, а именно за упражняване на професия, без да има съответна правоспособност. Това престъпление предвижда наказание лишаване от свобода до 1 година или глоба от 100 до 300 лева.

Големият проблем обаче е, че човек не може да бъде наказван два пъти за едно и също деяние, а тъй като вече има влезли в сила наказателни постановления с административни санкции, те първо трябва да отпаднат, за да може фалшивия таксиджия са бъде съден.

Прокуратурата е поискала от Административния съд в Пловдив да отмени постановленията и да възобновяване на пет административнонаказателни произ­водства. Само преди ден това се случва. Сега таксиметровият шофьор е с отменени глоби, но предстои да бъде изправен пред съда. За съжаление там наказанието може да е съществено по-малко, тъй като дори обвинението да поиска наказание затвор, ако мъжът не е осъждан ще получи само условна присъда.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

16 години затвор за Крокодила

Днес, 10.12.2020 г., 6-ти състав на Специализирания наказателен съд постанови присъда по НОХД № 3555/2018 г. за обира на магазин „Била“ в гр. София, кв. "Студентски град", съобщиха от пресцентъра на спецсъда. Обвиняемият Емил Милев получи 16 години „Лишаване от свобода“, Калоян Бацов и Мартин Димитров – по 6 години […]