Красимир Ранков представя в Сливен моноспектакъла „Старецът и морето”

sliven24

Моноспектакъла на Красимир Ранков „Старецът и морето“ по едноименната повест на Хемингуей ще бъде представена в Сливен на 5 декември. Представлението е от 19 ч. в зала „Зора”. Това е първият драматургичен вариант в България по шедьовъра на Ърнест Хемингуей.

„Старецът и морето““ е най-величественият разговор на Човека с Бога пред лицето на Нищото. И когато този разговор свърши с двусмисления израз „И какво те победи? Нищо.“, самите читатели и зрители са се превърнали в стари рибари, които 86 дни не са имали улов. И е истинско чудо, че този катедрален текст на човешката надежда, на усилието и смисъла да си жив се изпълнява от актьор, роден на брега на морето, закърмен със сол и вятър, преминал възхитителен, дълъг и неописуем сценичен живот, превърнал се в любим на толкова много хора – Красимир Ранков.

Целият проект има любопитна предистория. Драматургът на пловдивския театър Александър Секулов преди години се захванал с драматизация на великата творба на Хемингуей.  После текстът останал в архива му, до момента, в който се появил най-подходящият човек, за да изиграе героя – Красимир Ранков.

„Човек трябва да определи мястото си в морето. В тази жестока и необятна шир са нужни маяци. Щастлив съм, че почти в края на творческия ми път  се случи шансът да разкрия всичко онова, което съм научил от живота.  Когато прочетох текста на Александър Секулов, в почти всяка реплика откривах прашинка от своя живот.  В този моноспектакъл ще видите истинския Красимир Ранков”, разказва актьорът.

Две са темите, които ще разчете публиката – едната е, че човек трябва да се опитва да се бори, а другата – за съвестта. Всеки ще трябва да си отговори на въпроса имаме ли правото оцелявайки, да убиваме околните – физически и духовно.

Драматизацията е на Александър Секулов, режисьор е Веселин Ранков. Сценограф на спектакъла е Мариета Голомехова, а композитор –  Мира Искърова.

Билети – на театрална каса „Сливен” /Галерия „Сливен” срещу Историческия музей/. Телефон за резервации: 0898332235 и 0895467289

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Залогът скочи: Премиерът ще подаде оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие

Премиерът Николай Денков се закани да подаде оставката, ако министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не осъди полицейското насилие по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) миналата седмица. „Ако министърът на вътрешните работи не припознае това като насилие, което заслужава изключително тежка санкция, включително и изясняване […]