Космически боклукчийски камион ще чисти „мъртвите“ спътници (ВИДЕО)

Почистващото устройство за космически боклуци се създава благодарение на споразумение за партньорство между Европейската космическа агенция (ESA) и ClearSpace Швейцария. Сумата на договора е 68 милиона долара, а резултатът от сътрудничеството ще бъде първият космически кораб в историята на Земята, чиято цел ще бъде да събере отломките, натрупани през кратката космическа ера, под формата на стари изкуствени спътници, които са загубили контрол. Името на бъдещия орбитален чистач е Claw.

Днес в орбитата на Земята има около 2.8 хиляди оперативни, но и 3 хиляди негодни сателита. В допълнение към това, огромен брой отломки от космически кораби се въртят в орбита – има само 900 фрагмента с диаметър над 100 мм. Основната задача на Claw Orbit Cleaner ще бъде да унищожи най-големите неработещи изкуствени орбитални обекти. За целта устройството ще „избута“ „мъртвите“ спътници от орбита и ще ги изпрати в горните слоеве на атмосферата, където те трябва да започнат да падат и да изгорят.

Първата "жертва" на космическия чистач ще бъде вторичният адаптер за полезен товар на ракетата ESA Vega, наречен VESPA, който има впечатляващите 112 кг маса и е в орбита от 2013 г. Инженерите при стартирането на ClearSpace създадоха видео демонстрация на процеса на промяна на траекторията на полета.

Според плановете на проекта пускането на първия космически чистач ClearSpace-1 е планирано за 2025 година. В момента партньорите търсят допълнително финансиране за успешно завършване на подготовката за полет. Наличието на огромно количество отломки в орбитата и непрекъснато нарастващият брой нови космически кораби, изстреляни от Земята, правят този проект дългосрочен.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Volkswagen ID.6, маскиран като Peugeot

Всъщност тестовият автомобил е маскиран само в предната част на колата, но не със стандартния камулфаж, а като… Peugeot 5008. Имаме обаче работа с Volkswagen и то с електрически. Производствената версия, разбира се, ще изглежда по различен начин. Снимката, която виждате беше публикувана от изданието insideevs. Очевидно ID.6 няма да […]