Кои са полезните храни, които могат да са опасни в големи количества?

Всяка полезна и здравословна храна носи своите превъзходни хранителни вещества на организма, с които стимулира цялостното здраве и подобряването на всички функции в тялото. Важно е да се храним със здравословни продукти, да ги приготвяме по полезен за здравето ни начин, но има още нещо, за което да внимаваме. Някои храни могат да са много полезни, но и опасни, ако са в твърде големи количества.

Здравословно не означава автоматично, че можем да ядем големи количества от иначе полезните храни, които сме подбрали за менюто си. Във всяка храна се съдържат здравословни вещества, но количеството е от значение при всички обстоятелства. Някои храни са полезни, но носят твърде много калории. Други са наситени с хранителни елементи, които във високи дози могат да имат тъкмо обратния на здравословния ефект.

Кои са полезните храни, които могат да са опасни в големи количества?

Авокадо

Авокадото е много полезно заради мазнините, фибрите и минералите в състава си. Но именно заради полезните мазнини в състава си то е много калорично. Ако ядете големи количества от него, защото смятате, че е здравословно и няма страшно да си го похапвате на воля, авокадото може да ви накара да напълнеете неусетно.

Риба

Рибата е много полезна, защото съдържа омега-3 мастни киселини, чисти протеини, аминокиселини за здраво сърце, нервна система и имунитет. Но ако прекалявате с количеството риба, това може да насити организма ви с живак, който се съдържа в месото на повечето риби. Живакът е токсичен метал, който е опасен за здравето и може да предизвика отравяне.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Споделеното лидерство решава проблемите на групата

Лидерството е успешно, когато се разглежда като нужда на групата и организацията. То позволява на групата да решава по-успешно своите работни задачи и тогава лидерът открива, че не трябва да микроменажира, а да увласти хората да са по-автономни, по-зрели и по-оригинални в изпълнение на задачите. Също така е важно да се […]