Китай пусна нов термоядрен реактор

В Китай заработи нова експериментална установка за термоядрен синтез, съобщават тамошни медии. Въпреки пандемията HL-2M Tokamak сменя досегашния реактор HL-2A на планираната дата без никакво закъснение.

Термоядрената установка от следващо поколение може да генерира плазма с температура над 150 млн. градуса по Целзий. Това е 10 пъти повече, отколкото в ядрото на Слънцето.

Времето за удържане на енергията в съвременните "токамаци" е по-малко от 1 секунда. Продължителността на разряда в HL-2M е около 10 секунди с време за удържане на енергията неколкостотин милисекунди.

Новото "изкуствено слънце" ще осигури на Китай участие в международния проект за създаването на работещ термоядрен реактор във Франция. В него обединяват сили страните от Европейския съюз, САЩ, Индия, Япония, Южна Корея и Русия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Над 1000 медици в област Русе са поискали да се ваксинират срещу COVID-19

До момента 1086 служители в системата на здравеопазването в област Русе са поискали да се ваксинират срещу COVID-19, съобщи "Дунав мост". Сред тях са лекари, фармацевти, стоматолози, медицински сестри, санитари и друг помощен персонал. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Галин Григоров и директора на Регионалната здравна […]