КЕВР: Токът за страната ще поскъпне средно с 2% от 1 юли


КЕВР: Токът за страната ще поскъпне средно с 2% от 1 юли

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи на брифинг в сградата на регулатора, че токът за страната ще поскъпне средно с 2%. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ „Козлодуй“, ще остане същата.

По думите му все още се извършват изчисления от експертите на КЕВР и се проверяват направените от енергийните дружества инвестиции с оглед на тяхното отразяване в ценовото решение.
„Затова не може да се определи точното изменение на цената на електрическата енергия“, заяви Иванов.

Председателят на КЕВР изтъкна, че за следващия едногодишен ценови период цената на електрическата енергия от АЕЦ „Козлодуй“ ще остане практически непроменена, предаде БНР.

Той припомни, че първоначалното заявление на атомната централа е било за повишаване на цената с 30 процента, но впоследствие това заявление е било оттеглено и в понеделник в КЕВР е постъпило второ заявление от АЕЦ „Козлодуй“.

Това заявление е почти идентично с това от миналата година. През 2023 г. от АЕЦ „Козлодуй“ са поискали цена от 69,77 лева, а тази година е това е искане е дори за малко по-ниска цена – 69,14 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Роден юрист с иноваторски дух - създаде изобретение за чорапи, които да не се смъкват

Юрист по образование, но иноватор по душа – това е историята на Иван Тодоров. Той е професор по административно право, но за изобретението си получава европейски патент за система, при която чорапите не се смъкват до глезена. В студиото на “България сутрин” Тодоров разказа повече за идеята си. „Налага ми […]