Как колата да харчи по-малко гориво през зимата

Харесва ли ви или не, през зимата трябва да се отбивате по-често до бензиностанцията, защото в студения сезон „апетитът“ на колата естествено се увеличава. Според руският експерт Максим Строкер има начини разходът на гориво през зимата да бъде намален. Ето неговите съвети.

Известно е, че производителите на автомобили, правят всичко възможно да спасят автомобилите си от наднормено тегло, защото то се отразява на разхода на гориво. През зимата обаче почти всяка кола е принудена да носи излишни килограми върху себе си. Основно те идват от сняг, който не се чисти от каросерията на колата, както и от лед, който замръзва, когато колата се движи, като това става най-често в арките на колелата и по дъното на автомобила.

Следователно, за да спестите бензин/дизел, добре почистете снега от каросерията. Ако наблизо има търговски център с подземен или отопляем паркинг е добре да оставите колата там за няколко часа – така ледът от недостъпните за четката места, ще се разтопи.

Почистването и "размразяването" на каросерията е полезно не само от гледна точка да се отървете от наднорменото тегло. Допълнителните неравности по повърхността на лаковото покритие добавят аеродинамично съпротивление, когато автомобилът се движи с по-висока скорост, това също оказва влияние. За преодоляването на това съпротивление се изразходва допълнително гориво. Във връзка с това можете да се отървете от багажника на покрива на автомобила, ако имате такъв и не го използвате.

Подобни конструкции, както всички разбираме, в голяма степен развалят аеродинамичните характеристики на автомобила по всяко време на годината. Но през зимата те са особено вредни, тъй като често е просто невъзможно правилното почистване на снега от тях. Поради това аеродинамиката се влошава допълнително и се добавят излишни килограми.

Друга характерна "зимна" причина за увеличен разход на гориво са гумите. Известно е, че през зимата, поради спада на околната температура, температурата в гумите също пада. Това води до свиване на въздуха и оттам – до понижено налягане в гумите. А меките гуми значително увеличават съпротивлението при търкаляне и съответно разхода на гориво. Следователно, с настъпването на студено време, има смисъл да се надуват гумите с 0,2 атмосфери над предписанието, но не с повече за да не се губи контактна площ.

Не по-малко значителни допълнителни разходи за гориво през зимата също са причинени от загряването на двигателя преди шофиране. С цел икономия на гориво продължителността на такава операция трябва да бъде намалена до минимум. Изчистете колата от снега и потеглете, но бавно. Моторът да работи на ниски обороти. В движение двигателят във всеки случай ще загрее по-бързо, отколкото на празен ход, докато колата е неподвижна.

Имайте предвид също, че ако си поставите задачата да намалите разходите на гориво на автомобила си през зимата, ще трябва да се откажете от използването на системи като предварителен старт на мотора и автономни отоплителни системи – ако, разбира се, те са инсталирани в автомобила ви. За топлината и комфорта, които те осигуряват, трябва да платите с по-висок среден разход на гориво.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Продадоха пистолета на Шон Конъри от "Доктор Но" за четвърт милион долара

Пистолет, използван от покойния актьор Шон Конъри като Джеймс Бонд в първия филм от поредицата за приключенията на агент 007, беше продаден на търг в Бевърли хилс за 256 000 долара, предаде Reuters, позовавайки се на аукционна къща "Джулиънс окшънс". Предварителната оценка на оръжието беше между 150 000 и 200 […]