Каква трябва да е заплатата ни? Поне 1873 лв. за сам работещ, 3372 лв. в тричленно семейство


Каква трябва да е заплатата ни? Поне 1873 лв. за сам работещ, 3372 лв. в тричленно семейство

Снимка БГНЕС

Най-малко 1080 лева да бъде минималната работна заплата от догодина. Размерът се очаква да е такъв, за да се достигне минималното възнаграждение, което трябва да е 50% от средната заплата у нас.

1080 лева не са достатъчни, за да живеят хората нормално, тъй като след удръжките заплатата е 838 лева, а прагът на бедност е 526 лева, каза областният координатор на КНСБ в Монтана Мария Лазарова в ефира на NOVA NEWS. Тя посочи, че човек трябва да получава заплата от 1454 лв. чисто, а за работещ в тричленно семейство нетната сума трябва да е 2616 лв.

Един работещ има нужда от 1454 лв. или 1873 лв. брутно трудово възнаграждение. При един работещ родител в тричленно семейство следва неговият брутен доход да бъде не по-малко от 3372 лв. за тричленно семейство – двама възрастни, работещи, и едно дете до 14 години. Това са изчислили от КНСБ, които представиха данни на наблюдение на потребителските цени и заплата за издръжка на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към март 2024 г.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,1% на тримесечна база и с 4,3% на годишна база.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров наскоро изчисли, че в периода март 2023-март 2024 г. издръжката на живот е нараснала със 107 лв. за тричленно семейство и с 60 лв. за сам човек. Общо 65,3% от работещите българи не достигат заплатите за издръжка, а с трудови възнаграждения до 1000 лв. са 32,1% или 820 хил., българи, това са т.нар работещи бедни, обясни Пламен Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

При рестрикции в кредитите може да има отлив от имотния пазар

„Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този „апетит“ не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист – в подобна ситуация се […]