Италианци искат да ни съдят заради поръчка за военен кораб

Италианската компания "Финкантиери" е опитала да заведе дело пред Върховния административен съд (ВАС) заради поръчката за многофункционален модулен патрулен кораб. Това съобщава нейният пълномощник адвокат Методи Методиев в официално писмо, разпратено до медиите.

В писмото се казва, че делото е заведено заради "груби нарушения по избора на изпълнител на поръчката". Но италианците посочват, че ВАС отказва да образува дело с мотив "национална сигурност" – по този параграф правителствените решения не подлежат на съдебен контрол, аргументират се от съда според "Финкантиери".

Заради това, италианците са подали сигнал и до Народното събрание и се оплакват, че все още не са качени на официалния сайт на парламента входирани въпроси към министъра на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов. Въпросите били входирани на 30 октомври.Защо е това недоволство – "Финкантиери" казва, че в процедурата тяхната оферта била най-високо оценена по точки по параметрите "цена", "технически параметри", "индустриално сътрудничество с местната индустрия", но компанията не била предложена за изпълнител на поръчката.

И добавя, че сигнали за нарушения по процедурата на компанията са пратени до премиера Бойко Борисов, до министъра на отбраната Красимир Каракачанов и до междуведомствената работна група, но отговор така и не е получен.Съобщението от италианската корабостроителница идва само часове преди очакваното утре заседание на министерския съвет, на което ще бъде разгледан проектодоговора с класираната на първо място немска корабостроителница Lurssen.

Договорът е за 984 млн. лева с ДДС. Maritime.bg пък припомня, че многократно от военното ведомство заявиха, че и двата патрулни кораба ще бъдат построени в българска корабостроителница, която ще бъде подизпълнител на германската Lurssen.В средата на октомври Красимир Каракачанов заяви във Варна, че се прави опит за саботаж на проекта, с който ще се осигурят 2 от нужните поне 4 многофункционални кораба. Той изтъкна, че зад това стоят интересите на политическа партия, но без да я назовава.

Според "Капитал", едно от известните имена на ДПС Четин Казак беше адвокат на "Финкантиери", която е класирана на второ място в наддаването – намеква се дали няма натиск от тази страна за поръчката.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цънцарова разследва "Хелп Карма" заради високи заплати и бонуси от пари за дарения

Суми от 19 хил., 42 хил. и 80 хил. лева са изплатени като месечни заплати от фондацията „Хелп Карма“, чиято основна дейност е събиране на средства от дарители, основно за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания. Това показа разследване на журналиста Мария Цънцарова, излъчено по bTV. Тя е […]

Може да ви хареса