Испано-полски консорциум ще строи жп линията София – Волуяк за 190 млн. лв.

Разследване на Лили Границка за Mediapool.bg

Испано-полският консорциум "Комса – Тракция" е избран за изпълнител на жп линията София – Волуяк с цена от 190 млн. лв. без ДДС, съобщи Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Финансирането на проекта е осигурено по новия механизъм "Свързана Европа", а съфинансирането идва от страна на НКЖИ.

Това е поредният жп търг с избран през последните дни изпълнител. Обществената поръчка за него беше обявена през ноември 2017 г. Обжалване и промени в тръжните условия бяха причина за забавянето на избора на изпълнител.

Оферти подадоха четирима кандидати, като двама от тях са отстранени. Това са "ВДХ" АД и "ЗГОП България" ДЗЗД, в което влизат "Тодини България" ООД и стопанското дружество "ЗГОП" АД.

Така до отварянето на ценовите предложения са допуснати гръцката "Терна" АД и консорциум "Комса – Тракция". Двамата кандидати дават много близки цени – от около 190 млн. лв. без ДДС, но техническата оценка на "Комса – Тракция" е по-висока и така испано-полското обединение печели поръчката.

Ето офертите на двамата кандидати:

Консорциум "Комса – Тракция" –

техническа оценка – 34.74 точки

предложена цена – 189 999 505.57 лева без ДДС

комплексна оценка – 94.74 точки

"Терна" АД, Гърция

техническа оценка – 29.31 точки

предложена цена – 190 800 000 лева без ДДС

комплексна оценка – 89.06 точки

Проектът

Обществената поръчка е на инженеринг – проектиране и строителство. Предвижда се да бъде изграден нов трети коловоз между жп гара Волуяк и Централна жп гара София. Ще бъде модернизирано и съществуващото коловозно развитие на двете гари. Предстои още изграждане на нова жп гара Обеля. Тя ще прави връзка със софийското метро.

Основната цел на проекта е повишаване на скоростта до 160 км/ч за пътнически влакове и до 120 км/ч за товарния жп транспорт.

Цели се още подобряване на безопасността по железопътната линия чрез премахване на жп прелези и кръстовища, намаляване на газовите емисии, както и повишаване на удобството и комфорта за пътниците, ползващи железопътния транспорт при крайградски и междуградски пътувания.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сигнал към ФАКТИ - отиде ли в общински фонд половината от сума, събрана за благотворителност от ученици в Ловеч

Община Ловеч безвъзмездно ли предостави терен за концерта на езиковата гимназия в Ловеч? Учениците самоинициативно ли са взели решение за разделяне на събраните средства за определена кауза на две, едната от които общинска? Имало ли е телефонен разговор между общински съветник и бащата на дамата, която трябвало да получи цялата […]