Ипотечното кредитиране изненада българския пазар

Ръст от 8.6% е отчетен при новоотпуснаните ипотечни заеми за периода януари-октомври т.г. спрямо същия период на миналата. По данни на БНБ, българските граждани са изтеглили 935 млн. лв. За сравнение, през цялата 2019 г. са изтеглени 206 млн. лв.

“При въвеждането на извънредното положение през март, пазарът на практика престана да съществува само за около месец. Още след Великден обаче хората, които бяха планирали да купуват жилище, започнаха да сключват сделки, а това е свързано с изтегляне на ипотечни кредити. Към днешна дата тези ограничения вече не съществуват и на практика всички хора, които бяха планирали да купуват жилище, осъществиха сделките си както ги бяха замислили”, казва управителят на "Кредит Център" Тихомир Тошев. Той припомня, че има редица браншове, които не бяха засегнати от кризата – фармация, производство на хранителни стоки, IT, куриерски услуги.

Една от основните причини за ръста на кредитирането остават лихвите. Те продължават да са на исторически ниски нива и всякакви прогнози, че ще се вдигат, не се изпълняват. През март две от големите банки леко повишиха лихвения процент на ипотечните кредити, но само след едно тримесечие отново ги намалиха и сега най-ниската лихва по жилищен кредит е около 2.5% – 2.7%.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

30% спад в продажбите на книги през 2020 година

Асоциация „Българска книга”, организацията на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страната, проведе втора анкета сред своите членове в началото на месец ноември, последваща тази от месец май, с цел да проследи как кризата с COVID-19 и мерките в сектора се отразяват върху книгоиздателския бранш. Наблюдава се общ спад при […]