Изстрадал пазар започна да се възстановява

След сериозни удари предизвикани от прилагането на охлаждащи мерки, протести, търговската война със САЩ и пандемията от коронавируса, пазарът на недвижими имоти на Хонг Конг започна да се възстановява. През третото тримесечие на текущата година цените на жилищата отчетоха ръст от 2.63% на годишна база. За второто и първото тримесечие имаше спад от съответно 2.49% и 2.32%. Анализаторите на консултантската компания Knight Frank предполагат, че цените на жилищата от средния ценови сегмент ще останат стабилни.

За последните 10 години цените на жилищата в Хонг Конг се увеличиха със 153%, а доходите на населението реално не са отчели ръст. Към момента Хонг Конг е в ТОП 3 на градовете с най-високи цени на имотите в света.

Правителството направи опит да охлади пазара като повиши гербовия данък за тези, които не купуват първо основно жилище. Мярката влезе в сила през ноември 2016 г. Също така намали размера на кредитите за жилищни и търговски имоти от месец май 2017 г. През юни 2018 г. беше въведен още един пакет от мерки, включително данък върху пустеещи жилища.

С 41.2% са намалели продажбите на жилища от първичния пазар за първите девет месеца на текущата година спрямо същия период на 2019-а. Реализирани са били 9959 продажби. Обемът в парично изражение също отчита спад от 37%, до 14.61 млрд. USD. За сметка на това, през разглеждания период продажбите на жилища старо строителство отчитат ръст от 9.7%, до 32 833 единици, а обемът в ценово изражение се е увеличил със 7.5%, до 34.58 млрд. USD.

През миналата година броят на завършените проекти отчете силен спад от 35% спрямо 2018-а, когато е имало ръст от 18%.

Доходността от отдаване под наем на жилище в Хонг Конг е ниска – едва 2%. Цените на апартаментите са много високи – 28 570 USD/кв.м. Жилище с площ 130 кв.м. струва 3.71 млн. USD. Аналогичен имот се отдава под наем срещу 7270 USD на месец.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Предлагат на безработните пилоти да карат ...

Пилотите на самолети в Швейцария, които в резултат на пандемията ок коронавируса са без работа, могат да се преквалифицират и да карат влакове. В момента швейцарската железопътна компания и авиокомпанията Edelweiss водят преговори по създаването на програма за преквалификация. Оказва се, че във време, когато хиляди самолети са паркирани на […]