За ядреното възраждане в Европа липсват квалифицирани кадри

Агресивният план на Европа за укрепване на ядрения флот за енергийния преход е застрашен от липсата на ключова компонента: квалифицирани работници.

Производителите на атомна енергия във Франция, Обединеното кралство и Швеция имат проблеми с намирането на стотици хиляди заварчици, инженери и проектанти, необходими за реакторите, които строят сега, и тези, които планират за средата на века.

Ето защо представители на Electricite de France SA и трима подизпълнители се събраха наскоро в класната стая на Lycee Polyvalent de l’Edit в Русийон, малко градче близо до ядрената централа Сен Албан в долината на Рона. В рамките на нова инициатива за набиране на персонал те представиха стажове и възможности за работа на около десетина гимназисти, които посещават курсове по промишлена поддръжка.

„Всички компании наемат служители, особено в ядрената индустрия, още повече сега с новите проекти за реактори“, каза на учениците Морган Робин, специалист по набиране на персонал в Dalkia EN, подразделение за поддръжка на EDF. „Разчитаме на вас и на вашите учители, за да повишим квалификацията ви.“

Ядрената енергетика е на прага на ренесанс, след като 25 държави, включително повече от дузина в Европа, си поставиха за цел да помогнат за утрояване на глобалния капацитет. И все пак изпълнението на тези цели е възпрепятствано от недостига на работна ръка, който е толкова остър, че някои френски компании наемат обратно пенсионери, правителството на Обединеното кралство рекламира кариери в индустрията в станциите на лондонското метро, а шведски университет предлага безплатни сандвичи на студентите, които посещават информационни сесии.

Франция изпитва недостиг на таланти, след като EDF прекрати продължилото десетилетия строителство в началото на 2000 г., превръщайки индустрията в задънена улица за кариера. Работната сила, наброяваща около 220 000 души, сега застарява, а потенциалните заместници се оглеждат другаде. Индустрията е начертала план за увеличаване на професионалното обучение на работници, техници и инженери. Неговата цел е през следващото десетилетие да бъдат наети 100 000 работници.

Syntec, представляващ около 400 инженерни фирми, стартира рекламна кампания, насочена към тийнейджърите, и настоява за увеличаване на броя на колежите и програмите за обучение.

Президентът Еманюел Макрон иска EDF да построи шест реактора за приблизителна сума от 67,4 млрд. евро (72 млрд. долара), а след това да планира още осем. Тези амбиции могат да бъдат повлияни от провеждащите се парламентарни избори. Партията „Национално обединение“ на Марин льо Пен, която доминира на първия тур на гласуването, иска да отиде по-далеч от Макрон, като изгради 20 реактора през следващите десетилетия. Вторият тур е в неделя.

Потенциално една четвърт от работните места, създадени от плановете на EDF, може да останат незаети, смята групата на Ланоар, тъй като настоящите служители се пенсионират и вземат със себе си своя опит, училищата изостават в обучението, а младите хора избират по-динамични и привлекателни отрасли като слънчевата и вятърната енергия.

Това е рецепта за дълги забавяния на строителството и огромни преразходи – недостатъци, с които индустрията вече е известна. Освен това е възможно да бъдат застрашени целевите срокове за чиста енергия.

„Всички се чудят как ще осъществим всички тези нови проекти, тъй като нямаме достатъчно персонал“, казва Себастиан Кукемел, бивш съсобственик на инженерната фирма Probent, която по-рано тази година беше придобита от строителната група Eiffage SA.

EDF, на която бяха необходими 17 години, за да построи най-новата си централа, определи липсата на работна ръка като основна пречка за осъществяване на предвиденото от Макрон възраждане през 2022 г. През тази година компанията внесе работници от Северна Америка, за да се справят с десетки ремонти на тръбите на реактора.

В пристанището на Шербур, където се строят френските ядрени подводници, Probent често предлага на пенсионирани заварчици и металурзи работа в корабостроителницата и в близкия завод за рециклиране на гориво, управляван от Orano SA – която от своя страна планира да изгради още съоръжения.

„Като се има предвид, че има конкуренция за ресурси, някои играчи са готови да предложат увеличение на заплатите, което е по-голямо, отколкото в други сектори“, казва Томас Бранш, изпълнителен вицепрезидент за ядрени и енергийни нови сгради във френската инженерингова фирма Assystem SA. В момента ядрената индустрия е една от най-привлекателните по отношение на заплащането, каза той.

За постигането на тази цел се очаква да бъдат необходими 123 000 души през това десетилетие, съобщи правителството. За да се преодолее недостигът на работна ръка, правителството и промишлеността, включително EDF, BAE Systems Plc и Rolls Royce, отделят 763 млн. паунда за насърчаване на стажовете и обучението за придобиване на умения.

„Осъществяваме най-голямото разширяване на ядрената енергетика от 70 години насам и се нуждаем от местен набор от таланти, които да подхранват нашите ядрени амбиции“, заяви Аманда Солоуей, министър на потребителите на енергия и достъпността.

Правителството смята, че едно от местата за намиране на таланти е метрото. От февруари до април на станциите „Виктория“, „Падингтън“ и „Чаринг Крос“ бяха поставени реклами на британския портал „Destination Nuclear“: „Каквото и да правите, можете да се занимавате с ядрена енергетика.“

Целевата аудитория беше от хора, отворени за смяна на работата. Кампанията тази есен ще бъде насочена към по-младите хора чрез социалните медии и може би телевизионни реклами, каза говорител на Destination Nuclear.

Уебсайтът рекламира повече от 1500 възможности и казва, че започването на кариера „е по-лесно, отколкото си мислите“. За пример служат заобиколните пътища, по които са минали седем души, включително бивш администратор от Националната здравна служба и бивш служител в болницата.

Браншът организира лагери за придобиване на умения за професионалисти в средата на кариерата си в Обединеното кралство. През юни бяха проведени едноседмични програми за обучение на наблюдатели по здравна физика и планиращи контрола на проекти, а през юли са планирани сесии за начинаещи заварчици.

Швеция разполага с шест работещи реактора, а правителството заяви, че се нуждае от поне още 10 до 2045 г., за да посрещне търсенето, свързано с електрификацията на транспорта и промишлеността.

Това налага наемането на десетки хиляди работници, каза Карл Берглоф, координатор по въпросите на ядрената енергетика.

„Би било странно образователната система да не вижда възможностите и да не се занимава с този въпрос“, каза той.

Държавната компания за комунални услуги Vattenfall AB, която експлоатира пет реактора, преквалифицира настоящи служители и набира служители от други отрасли, известни с големите инфраструктурни проекти, заяви главният изпълнителен директор Анна Борг.

Тя също така си сътрудничи с училища и университети, за да повиши осведомеността. Университетът в Упсала, северно от Стокхолм, организира безплатни обеди, на които преподаватели представят на студентите курсове и кариери в областта на атомната енергия.

Преподавателите също така лобират пред колегите си от други факултети да включат материала в своите курсове, казва Ане Хакансон, професор по ядрена физика. Въпреки това в страната се обучават само около 50 до 70 студенти годишно, специализирани в областта на ядреното инженерство.

    „Това е тясно място“, казва Хакансон. „Някои хора казват: „Да внасяме работници от чужбина“, но и това няма да е лесно, тъй като Франция, Великобритания и други страни имат същия проблем като нас.“

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полудяха по бекхенда на Григор: Закачете го в Лувъра!

Снимка БГНЕС Бекхендът с една ръка на Григор Димитров отново привлече вниманието на фенове и специалисти. Най-добрият ни тенисист направи уинър при изпълнението на своя специалитет вчера по време на мача от втория кръг на „Уимбълдън“ срещу Джунченг Шанг. Чудесният бекхенд дойде в петия гейм. Двамата тенисисти си размениха близо […]