За първи път. Съдът в Страсбург преразгледа осъдително решение срещу България

sliven24

За първи път Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) преразглежда свое решение по дело срещу България и обявява оплакването за недопустимо. Това съобщи правният сайт „Лекс“, като цитира пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Решението на съда в Страсбург е след молба на правителствените агенти за прилагане на извънредната процедура. Според тях жалбоподателят и адвокатът му са злоупотребили с правото си на жалба.

Сега жалбоподателят трябва да възстанови полученото от държавата обезщетение от 7500 евро за неимуществени вреди и 4150 евро за разноски. В противен случай България може да си ги изиска по съдебен ред.

Става дума за делото „Я.Т. срещу България“ за отказ на българските съдилища да допуснат юридическа промяна на пола на жалбоподателя.

Делото е от 2016 г., но сегашното решение на ЕСПЧ идва няколко месеца, след като Върховният касационен съд (ВКС) постанови, че транссексуалните хора в България не могат юридически да сменят пола си. Оттогава по-голямата част от делата са неуспешни още на национално ниво, макар че наскоро ВКС допусна за разглеждане жалба срещу отказ на две инстанции за смяна на пола и имената на транссексуален в документите за самоличност.

Я. Т. е транссексуален – роден като жена, но се идентифицира като мъж. През 2016 г. районен съд, а след това и окръжен, отказват промененият му пол, имена и ЕГН да бъдат вписани в регистрите на населението.

През 2020 г. ЕСПЧ решава, че има нарушение на правото на зачитане на личния и семейния живот и присъжда обезщетение за неимуществени вреди и разноски.

Но докато делото е било висящо пред ЕСПЧ, Я.П., представляван от същия адвокат, успешно е инициирал ново производство пред национален съд в друг съдебен район. Съдът е уважил исканията му, като през 2017 г. данните му са променени в Регистъра за гражданско състояние. Това обстоятелство обаче не е било известно на ЕСПЧ към датата на постановяване на осъдителното решение.

Затова българското правителство подава молба до съда в Страсбург да позволи извънредна процедура по преразглеждане на решението. То възразява, че жалбоподателят и неговия адвокат са злоупотребили с правото на жалба.

„Съдът заявява, че в настоящия случай, жалбоподателят и неговият адвокат съзнателно не са го информирали за фактите относно второто производство по Закона за гражданската регистрация“, се казва в решението на съда.

Той отбелязва и като „фрапиращ“ факта, че искът за справедливо обезщетение е изпратен на ЕСПЧ месец, след като е била направена промяната в Регистъра за гражданско състояние на Я.П.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Горещо време, температурите утре още нагоре - до 39°С

Снимка: БГНЕС През нощта ще е ясно и почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане ще е близко до средното за месеца и ще остане без съществена промяна. Утре отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните […]