За какво служат новите стикери в колите Mercedes-Benz?

Mercedes-Benz е първият автомобилен производител, който разработи стикери за спасителни операции с QR код. Те осигуряват достъп до така наречените цифрови спасителни карти за всеки модел превозно средство, на което са поставени. При сканиране на QR кода се визуализират схеми, съдържащи всички ключови детайли за дизайна и структурата на автомобила. В случай на инцидент спасителните екипи могат бързо да намерят QR кода и да го разчетат с помощта на смартфон или таблет.

Тази информация е от изключителна важност при изпълнението на спасителни операции. Ако при произшествие има пътници, притиснати в автомобила, най-напред трябва да се изясни къде могат да се поставят спасителните ножици и уредите за разпъване. След това къде има все още незадействани въздушни възглавници, резервоари или електрически проводници, досегът до които може да застраши спасителите и пътниците. Картата за спасителни операции предоставя тази информация и спестява животоспасяващо време при изваждане на пострадалите от превозното средство.

Разработката на Mercedes-Benz е международно призната. Тя е дело на ADAC и VDA (съюз на немската автомобилната индустрия) и целта ѝ е да улесни спасяването на пътниците в автомобила при произшествия. Тя съдържа специфични скици с необходимата важна информация: модел, конструктивен тип и година на производство, особености на каросерията и детайли по конструкцията, разположение на въздушните възглавници и акумулаторната батерия, както и специфична информация за алтернативен вид задвижване.

Стикерите се разполагат на вътрешната страна на капака на резервоара за гориво, както и върху срещуположната В-колона – две места в автомобила, които статистически установено при повечето пътни произшествия остават почти неповредени. Както нови, така и по-стари автомобили Mercedes-Benz, произведени след 1990 година могат да бъдат снабдени със стикер за спасителни операции от оторизираните сервизи на Силвър Стар в страната.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Мис България 2020" отбеляза рождения си ден с приятелки

Актуалната носителка титлата "Мис България" Венцислава Тафкова, чието коронясване като най-красива жена в страната през ноември не изневери на наложилата се през последните години традиция и предизвика оспорвани дебати в интернет пространството, вчера посрещна 22-ия си рожден ден. Предвид факта, че страната ни отново е в локдаун режим, брюнетката отбеляза […]