Захариева: Северна Македония не изпълнява договора, от тях тръгна фалшива опорка

''От Северна Македония ние искаме изпълнение на договора (б.р. Договор за приятелство и сътрудничество между двете страни), а не всякакви опити неговото действие да се забави или спре. В договора има доста гаранции, ще преодолеем спорните въпроси. За съжаление, почти веднага след като стана член на НАТО, Северна Македония започна да бави изпълнението на договора, ескалира езикът на омразата, има много сигнали, че на българския бизнес се създават излишни административни пречки, няма почти никакво движение от тяхна страна по отношение на инфраструктурните коридори''. Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ министърът на външните работи на Република България Екатерина Захариева.

''Опитвайки се да бягат от договора, казват, че им пречим да се самоопределят като нация. Те не искат да изпълняват договора'', допълни Захариева.

''От много време обясняваме позицията си във всички европейски столици. Информациите за опити за натиск върху България да промени позицията си са фалшива опорка, започнала в Северна Македония. Явно понякога фалшивите новини се тиражират по-лесно от истината. Ние няма да ги атакуваме с фалшиви опорки и да вървим по техния път'', категорична бе тя.

''Нашата позиция не е вето, а "не" от България на преговорната рамка. Считаме, че няма напредък по договора, затова не можем да кажем "да" на преговорната рамка. Искаме в тази рамка да има ясни гаранции за изпълнение на договора. Ако видим гаранции, по всяко време България е готова да каже "да". Но не и под натиск. В Северна Македония се надяваха на натиск, надяваха се някой да дойде и да се скара на България. При разговорите си с европейските колеги не съм усетила натиск от никого'', поясни външният ни министър.

Според министър Захариева най-вероятният сценарий за излизане на Великобритания от ЕС е Брекзит без сделка. Тя допълни, че разликата ще бъде усетена най-вече от българските студенти във Великобритания, които ще трябва да си извадят визи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Българка влезе в управителния съвет на банката за развитие

За първи път български представител влезе в Управителния съвет на банката за развитие на Съвета на Европа. Избрана е Маринела Георгиева. Българската представителка в момента заема поста на заместник – министър на финансите. Мандатът е тригодишен. Той започва през следващата седмица. Това е най-старата международна финансова институция в Европа. Основана […]