Започва ремонтът на базата за медицински хеликоптери край Сливен

sliven24

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

летище - хеликоптерна площадка

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и кметът на Сливен Стефан Радев дадоха начало на ремонтните дейности на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух (HEMS), която се намира на летище Бършен. В началото на годината Общината предостави за временно ползване терен и хамбар, които ще се използват до изграждането на постоянната база, която също ще се намира на територията на летището.

„По график вторият хеликоптер у нас ще дойде през ноември и той ще обслужва Източна България от тук. Ремонтните дейности на базата ще бъдат завършени в срок, като разчетът е веднага след пристигане на хеликоптера тази база вече да бъде във вид, който да отговаря на всички изисквания за дейността“, заяви министърът.

Той обясни, че ремонтните дейности, които предстоят по сградата, са свързани с монтиране на изолация, ремонт на покрива, смяна на дограми и врати, обособяване на места за почивка на пилотите.

„Още веднъж искам да благодаря на кмета и на Общински съвет-Сливен за добрия диалог, за разбирателството, за подкрепата, което е много важно. Позиционирането тук на тази инвестиция ще повдигне и икономическия ефект на региона. Това, което знам и от кмета – в близост до летището ще бъде изградена една от модерните икономически зони в България. Мисля, че този проект и развитието на летището могат да помогнат за развитието на града и региона. В Сливен има потенциал“, добави още Гвоздейков.

От своя страна кметът Стефан Радев поздрави Георги Гвоздейков и екипа му за постигнатото до тук и че България вече има действаща система за спешна медицинска помощ по въздух.

„Поздравления за министър Гвоздейков. Знаете от колко години се работи за тази система. На практика той е човекът, който задвижи реализирането на този проект и той вече дава реални резултати. Казвал съм му, че има подкрепата на Общината. Предвидили сме място за изцяло нова база, която ще бъде изградена също в района на летището. Докато това се случи, ще се използва това съоръжение, което ще се ремонтира. Най-важно е максимално бързо да бъде осигурена помощ за всеки, който се нуждае. Това е най-важно и всички трябва да работим заедно за това. Това е реалната политика да се случват нещата. Много може да се говори, обаче случването е важно“, подчерта Стефан Радев.

Министърът и кметът отчетоха, че откакто у нас действа системата за спешна медицинска помощ по въздух, има спасени човешки животи.

„Тази инвестиция вече е изплатена, тъй като става дума за спасяване на живота и здравето на хората“, завърши Георги Гвоздейков.

На събитието стана ясно още, че продължава работата по изграждане на болнична площадка в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, която предстои да бъде сертифицирана.

Що се отнася до бъдещето на временната база, след като бъде изградена постоянната, кметът Радев посочи, че към мястото има голям интерес както за спортни събития, така и за големи фестивали и концерти. От своя страна министър Гвоздейков не изключи възможността мястото да се използва и за тренировъчна база на екипите.

„Тъй като дейността на спешна медицинска помощ по въздух е свързана с много тренировки и обучения на екипите и като цяло районът и ландшафтът предразполагат част от обученията да бъдат извършвани именно тук – заради планината, заради равнинният терен, заради язовирите, които са в близост, заради морето. Това е предпоставка за едно бъдещо сътрудничество с Община Сливен. Има голяма перспектива регионът. Комуникативното място на Сливен е от ключово значение за развитието му и аз мисля, че градът има огромен потенциал за подобряване на живота и икономиката като цяло“, каза Гвоздейков.

Източник new.sliven.net / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вторият медицински хеликоптер ще е позициониран край Сливен

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и кметът на община Сливен Стефан Радев обявиха начало на ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух – „Bulgaria Heli Med Service“ (HEMS). Тя ще се намира на летище “Бършен” и ще обслужва източната част на страната. Очаква […]