Ето колко поскъпнаха жилищата в София

Софийският жилищен пазар изпраща една динамична година, която започна с изключително голяма активност, последвана от близо двумесечна пауза през пролетта и след това летни и есенни месеци, в които клиентите като че ли бяха решили да наваксат загубеното време и да сключат за 10 месеца сделки, колкото обичайно се сключват за 12. "И може да се каже, че успяха. Данните на Агенцията по вписванията сочат, че за деветмесечието в София са се сключили със 7.8% по-малко сделки от тези през същия период на 2019 г. при 17% регистриран спад през второто тримесечие в резултат на въведените ограничения", коментира изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Към момента пазарът остава активен и бихме могли да кажем, че е спокоен и не ставаме свидетели на срив в търсенето, какъвто имаше през пролетта. Провеждат се огледи, сключват се и се изповядват нотариални сделки при спазване на противоепидемичните мерки, към които постепенно всички успяха да се адаптират.

През 2020 г. софийският имотен пазар остана стабилен и без съществени изменения в цените. Той беше силно подкрепен от поведението на банките, които не спряха кредитирането, а даже напротив – отбелязан е ръст в обема новоотпуснати жилищни кредити с близо 11% за първите 10 месеца на 2020 спрямо тези на 2019 г. Същевременно, лихвените проценти по ипотечните кредити продължиха да падат и достигнаха исторически най-ниските си нива – под 3%.

Към това добавяме и факта, че новото строителство не спря и обектите продължиха да напредват и да следват своя строителен график. Това даде нужното доверие и увереност на купувачите и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на нов дом.

След първоначалното нарастване безработицата се успокои и намаля до 4.9% средно за страната през третото тримесечие, а средната работна заплата в София продължи да нараства и отбеляза ръст от 9% спрямо миналата година.

Въздействието от всички тези фактори доведе до спокойствие и баланс на имотния пазар и позволи той да се развива без сътресения. Това от своя страна даде и по-голяма сигурност на хората, особено в ситуация, в която домът се превърна в място, където прекарваме основна част от времето си и се чувстваме защитени.

Средни цени и годишно изменение

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1 100 EUR/кв.м., през второто тримесечие тя се върна на нива от около 1 080 EUR/кв.м., около които се беше задържала в предходните няколко години. Последва ново ускорение на пазара и през третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата стана 1 115 EUR и така се върна близо до постигнатите в началото на годината нива от 1 120 EUR/кв.м.

Така цените в София не само, че не отбелязаха спад през 2020 г., но към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5% спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти също нарасна и достигна 97 200 евро при 90 700 евро за 2019 г. Това се дължи най-вече на промяната в параметрите на закупените жилища и търсенето на по-голяма жилищна площ.

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията през 3-тото тримесечие на 2020 г. в София са вписани 6 969 имотни продажби при 6 874 за същия период на 2019 г., което е ръст от около 1.4% на годишна база. За деветмесечието обемите от сделки остават под нивата от миналата година и бележат спад в размер на 7.8%.

Данните на Bulgarian Properties показват спад от 5% на сделките в София за периода януари – ноември 2020 спрямо същия период на миналата година.

При позитивно развитие на епидемичната обстановка този спад в резултат на пролетната пауза на пазара можеше да бъде наваксан, но при задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с около 5% по-малко продажби на жилища в столицата.

Достъпност

Жилищата в София запазват отлична достъпност и това се дължи на по-слабото нарастване на цените в съчетание с продължаващ ръст на доходите.

Показателят за достъпност на цените в София измерва съотношението на цената на жилищата на кв.м. към средната месечна заплата в столицата, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв.м.

Стойността на този коефициент към 3-тото тримесечие на 2020 г. е 1.18 при стойности около 1.2 в края на миналата и началото на тази година и при средни нива над 1.3 през предходните години. Това означава, че към момента са нужни 1.18 средни месечни заплати за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София.

Коефициентът за достъпност е доста под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3.5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отложиха световното първенство по лека атлетика на закрито

Световното първенство по лека атлетика на закрито, насрочено в китайския град Нандзин следващата година, бе отложено за март, 2023, обявиха от Световната атлетика. Събитието вече бе изместено от тази година за 19-21 март, 2021, заради пандемията от коронавирус. „Докато поддържахме връзка с организационния комитет и Китайската лекоатлетическа асоциация, за да […]