Етиопските правителствени войски стреляха по конвой на ООН

Екип на ООН, който е бил на посещение в бунтовнически етиопски регион Тигре, е бил обстрелван, след като преминал през два контролни поста, без да спре.

Това съобщи вчера етиопското правителството и заяви, че не се нуждае от "бавачка" за хуманитарните операции в пострадалите от война северни райони на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В неделя служители на ООН по сигурността се опитваха да получат достъп до лагера за еритрейски бежанци Шимелба, когато срещу тях бе открит огън.

От 4 ноември федералната армия на етиопския министър-председател Абий Ахмед се сражава в региона с Народния фронт за освобождение на Тигре и жертвите вероятно са хиляди, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на кризисната работна група на етиопското правителство за Тигре Редван Хюсеин каза пред журналисти, че екипът на ООН е преминал с висока скорост през два контролни пункта към забранена зона.

Превръща ли се Етиопия в Югославия на Африканския рог?

Преди да преминат през трети пост, по тях бе открита стрелба и те бяха задържани, каза говорителят.

Говорител на ООН в Найроби не се отзова веднага на искането за коментар. Два дипломатически източника казаха за Ройтерс, че екипът на световната организация е попаднал на униформени еритрейски войници в лагера, макар че и Етиопия, и Еритрея отрекоха да е имало навлизане през границата от еритрейски военни.

На територията на Тигре има четири лагера за еритрейски бежанци, в които живеят около 96 000 души. Много от тях са избягали в Етиопия, за да се спасят от задължителна военна служба.

Както съобщи еритрейското радио "Ерена" ("Наша Еритрея"), след началото на операцията на силите за национална отбрана на Етиопия на 4 ноември, част от хората в лагерите са избягали в Судан.

На 2 декември правителството на Етиопия и ООН подписаха споразумение за безпрепятствен достъп на хуманитарни организации до етиопския щат Тигре. Така беше създадена възможност за оказване на първа помощ на нуждаещите се жители на Тигре след края на военната операция. 

Бойната фаза на операцията завърши след 24 дни, след превземането на Мекеле и връщането на контрола на Адис Абеба над всички големи градове и стратегически обекти в Тигре. 

Етиопия: правителството си връща бунтовна провинция, лидерът ѝ твърди, че още се бие

На 28 ноември етиопският премиер Ахмед обяви край на военната операция и каза, че сега на дневен ред е възстановяване на разрушените обекти, връщане на бежанците и установяване на нормални условия на живот в Тигре. Ахмед призова приятелите на Етиопия да участват във възстановяването и да оказват хуманитарна помощ на местните жители.

Говорителят на върховния комисариат за бежанците на ООН Бабар Балох каза вчера в Женева, че съжалява, че ООН още не е получила достъп до Тигре и изтъкна, че хуманитарната ситуация там става все по-критична.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Адв. Екимджиев пред ФАКТИ: Сегашният статус на главния прокурор може да бъде сравнен със статуса на ранните монарси

На 3 декември депутати от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха Законопроект за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, като допълненията предлагат създаване на фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор. В законопроекта се предвижда този прокурор, разследващ главния прокурор да има мандат от 7 години и да бъде […]