Експерт: За 2 месеца COVID-19 ще заличи населението на малък наш град

Заради COVID-19 (пряко или косвено) на седмица умират над двойно повече хора, отколкото в други години. Само за последните 2 месеца заради извънредната смъртност от COVID-19 са умрели населението на един цял град като Несебър, Чирпан или Пещера. Този анализ направи математикът и експерт по управление на кризите Петър Велков.

"До края на годината вследствие на неовладяна пандемията ще са починали толкова хора, колкото жителите на някои от градовете като Панагюрище, Гоце Делчев, Карлово или Велинград. Като това ще е само за последните 2 месеца и половина (10 седмици)", отбеляза Велков.

Въпреки, че се очакваше понижение на смъртността и заболеваемостта заради въведените ограничителни мерки, данни сочат, че за последните 2 седмици са починали повече хора от Covid-19, от колкото за цялата минала година от грип и пневмонии взети заедно.

"COVID е водеща причина за смъртността в България и то при подценени стойности и нерегистрирана смъртност от вируса. Стойностите на починалите от инфаркт, инсулт, други заболявания и катастрофи са по-ниски от колкото от COVID и то само за 9 месеца и то при наложени мерки за ограничаване на разпространението", подчертава Петър Велков, който със свои колеги е направил и специална графика.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рекорд! Хванаха шофьор надрусан с пет вида дрога

Трима водачи са задържани през изминалото денонощие за извършени престъпления по пътищата, свързани с шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. Служители на полицията хванали в крачка 28- годишен водач на лек автомобил БМВ. Мъжът бил паркирал автомобила си в нарушение на разпоредбите на ЗДвП на булевард "Руски" в […]