Държавата си поиска обратно 66 млн. аванс за спрения правителствен комплекс

Дружеството „Монтажи“, което е собственост на Държавната консолидационна компания (ДКК), е поискало да му бъде върнат платеният в началото на 2021 г. аванс от 66 млн. лв. на избрана без поръчка фирма, за да строи правителствен комплекс на територията на „София тех парк. Даденият срок за възстановяването на сумата е 21 ноември, а ако това не стане доброволно, от „Монтажи“ ще заведат съдебно дело срещу получателят на сумата, заяви икономическият министър Богдан Богданов пред журналисти в петък.

Решението за изграждане на нов правителствен комплекс в „София Тех Парк“, който бе идея още на кабинета на Сергей Станишев, бе взето в края на мандата на третото правителство на Бойко Борисов. На ДКК бяха предоставени 182 млн. лв. за изграждането на небостъргача с 90 000 кв. м разгърната застроена площ. Компанията обаче превъзложи това чрез вътрешна поръчка на дъщерното си дружество „Монтажи“, което пък незнайно как избра за изпълнител консорциума „Планекс – ГЕС“. Той получи аванса, като бързо се заработи за плановете за строеж. Оказа се, че още през 2019 г. от „София тех парк“ са учредили право на строеж в полза на ДКК по решение на общия им принципал – тогавашното Министерство на икономиката.

През 2021 г. обаче служебният кабинет на Стефан Янев взе решение за прекратяване на проекта за новия правителствен комплекс, където трябваше да се изнесат сегашните офиси на Министерския съвет. Тогавашният член на борда на ДКК Рая Каназирева каза, че изпълнителят е съгласен да се прекрати сключеният с него договор, ако си получи предвидената в него печалба от 10 процента от стойността на поръчката.

Сега Богдан Богданов каза, че в изпратеното до изпълнителя писмо за връщане на платения му аванс е допусната възможност да бъдат признати реално извършени разходи от дружеството по подготовката на проекта до прекратяването му. Те обаче трябва да бъдат доказани, уточни той.

Икономическият министър остро разкритикува раздадените по времето на последното правителство на ГЕРБ предварително средства по вътрешни поръчки на държавни фирми. По думите му от това е ощетена сериозно ДКК, тъй като, за да се платят част от тези разходи са теглени заеми, по които текат лихви.

“Необходимо е това да се случи в спешен порядък, заради лихвите, които текат всеки ден”, каза Богданов.

Той отчете и свършеното от новото ръководството на ДКК за последните два месеца.  По думите му дружествата под шапката на компанията вече имат изготвени бизнес програми, направени са и финансовите им отчети за 2021 г. и за 2022 г. Той обяви, че предстоят конкурсите за нов управленски екип като се гарантира прозрачност при тяхното провеждане.

Източник mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Строгият пост и разнообразните възможности на богатите

Днес историците разполагаме с множество наблюдения, че в православна среда спазването на поста е изключително строго, стигащо до суеверие. Типичната диета както на обикновените православни, така и на елита се формира от религиозните практики на постенето и празнуването, които са утвърдени във византийска среда. По време на пост се избягват […]