Дъждовете през май върнали надеждата за добра реколта от зърно

Дъждовете в последните седмици върнаха надеждата, че все пак може да имаме нормална реколта, каза Илия Проданов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Важно е какъв ще бъде климатът през май и началото на юни. Това ще определи и добива, допълни той. От думите му стана ясно, че „трудно е да предположим кога ще стартира жътвата тази година, защото в последните 2-3 седмици времето ни изненада, поради топлите месеци март и април. Ако бяхте ме попитали преди 3 седмици, щях да ви отговоря, че реколтата ще е с много нисък добив и лоши очаквания от всички стопани“, обясни той пред БТА..

Проданов посочи, че в момента в хамбарите на производителите има място за прибиране на новата реколта. „Ситуацията като изкупна цена в момента не се е променила много. Но земеделците прежалиха стопанствата и продадоха натрупаните количества. В момента няма чак толкова пълни складове. Ще има място къде да се прибере новата реколта. Дано цените да бъдат по-нормални през следващата кампания и да покрият себестойността, на която произвеждаме“, коментира производителят.

Той обясни, че „Международната обстановка е много динамична, не се знае по време на жътвата и след това какви ще са ситуациите и в Черноморския регион и възможността за корабоплаване. Много е трудно да се определи изкупната цена в момента. Себестойността на декар е около 230-240 лева и под това ниво не може да се реализира продукция. Ако средният добив от декар се движи около 500 килограма, това означава, че себестойността на килограм е около 48 стотинки. Дали ще има такава изкупна цена, не вярвам. Надяваме се на ръст, има нужда от поне още 20 процента покачване от сега“, обясни Проданов.

От думите му стана ясно, че в момента изкупната цена на зърното е 38- 39 стотинки на пристанище. „Във вътрешността на страната например Плевен, Ловеч, Видин е 340-350 лева за тон“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Абитуриенти оставиха свинщина около "Александър Невски", кой го почисти?

Снимка: Столичен инспекторат Извършено е допълнително почистване на пространството около храм-паметника „Св. Александър Невски“, след като бе установено силно замърсяване от отпадъци, информира Столичният инспекторат на сайта си. Гледката от оставеното след сбирка на завършващи ученици беше повод и за редица сигнали от възмутени граждани, посочват от инспектората. Това е […]