Доброволци изградиха кислородна инсталация за пациентите в Бургас

Доброволци участваха в спешното изграждане на кислородна инсталация на държавната болница в Бургас.

Здравното заведение е подложено на огромен натиск да открива нови COVID отделения. За лечението на тежкоболните пациенти е необходим кислород, а такъв не достига в пригодените за коронавирус корпуси.

В продължение на 9 дни без прекъсване и облечени в пълно защитно облекло група приятели обединяват усилията си и уменията си, за да помогнат за изграждането на инсталацията.

Това се налага спешно, защото 5 от етажите на болницата са превърнати в COVID отделения, а преди някои от тях са били гастроентерология и са нямали нужда от кислородни системи.

„Всичко започна преди около две-три седмици, след коментари на мои близки приятели в болницата, доктори и медицински сестри. Те споделиха доста натъжени, че не могат да работят, имат силни затруднения с подаването на кислород и съответно поканих няколко мои приятели и колеги, с които решихме да помогнем с две ръце на първо време“, разказва Владимир Владимиров.

„Ситуацията се оказа доста комплицирана. Бие решихме да слагаме клонки на дървото, а трябваше да изграждаме ствола му. Успяхме да разширим системата и да я направим адекватна на нуждите на болницата“, обясни доброволецът.

Изграждането е било доста сложно, трябвало е да се вземе предвид и изчисли налягането необходимо, за да достига кислородът до 10-ия етаж на болницата. За проектирането и изчисленията са помогнали двама инженери, а доброволците имат опит с работата с кислород, тъй като са водолази.

За да осъществят разширението, доброволец е трябвало да се провира през тясна дупка, а трасето е 23 метра, разказа друг от доброволците – Кирил Кьовторов.

Доброволците споделят, че истинските герои в случая са лекарите, които се борят за човешките животи при тези условия и трябва да сме им благодарни, а ситуацията в отделенията наистина „прилича на война“.

Кислородният техник на болницата Иво Каравелов казва, че изградена система е много модерна, качествена и сигурна.

„В момента имаме кислород за всеки пациент. В началото не бяхме подготвени, никой не беше подготвен за тази пандемия. Имахме кислород в две стаи в болницата, после с наши усилия направихме още две стаи, но се оказа, че това е недостатъчно и затова сме много благодарни на фирмата, която с доброволен труд и средства направи втора захранваща система“, заяви зам.-директорът на болницата д-р Светозар Георгиев.

По неговите думи ситуацията в Бургас продължава да е тежка и всички легла за пациенти с коронавирус са заети.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЦСКА-София и "Лудогорец" в Европа - два свята, единият е упадъчен

ЦСКА-София и "Лудогорец" приключиха участието си в групите на Лига Европа в различно настроение. "Червените" – с доста приповдигнато, заради победата с 3:1 над "Рома", добрата игра, петте точки, изкараните пари… "Лудогорец" падна и от ЛАСК за втори път, така нареди шест поражения в най-слабото си участие в евротурнир, откакто […]