Димитър Ганев от “Тренд“: Вотът на БСП и “Възраждане“ ще е решаващ в София

“Местната власт създава един фундамент, който поддържа партиите и на следващите избори. Около местната власт има ефективни местни структури, защото има пари. Когато има пари, има местна структура. Когато няма пари, няма местни структури. А местните структури също печелят избори. Не ги печели само телевизорът, печелят ги и хората, които работят на терен“, казва политологът от “Тренд“ Димитър Ганев в интервю за Mediapool.

Променя ли издигането на Антон Хекимян играта в София?

Структурно не се променя. Очакванията бяха за балотаж между кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев и кандидата на ГЕРБ. За този очакван балотаж изхождаме не само от личността на кандидатите, но и от структурата на вота на последните парламентарни избори през април. Двете големи партии в София бяха ПП-ДБ и ГЕРБ и то със сериозна дистанция спрямо третия и четвъртия. Далеч не подценявам мажоритарния характер на вота, но трябва да сме наясно, че партийните пристрастия имат водещо значение и по време на местните избори. В големите областни центрове кандидатите, които стигат до балотажа са почти винаги тези, които са подкрепени от двете най-големи формации в града. Не мисля, че кандидатурата на Антон Хекимян ще направи някаква структурна разлика в София.

А за балотажа?

От профила на кандидата на ГЕРБ се вижда, че Борисов се е спрял на непартийно лице, което е биографично необременено с политиката. Какво се цели с тази кандидатура? На първо място да не носи негативите от управлението на ГЕРБ в София, което продължава вече 18 години. Всяко едно управление носи след себе си тежест. Очевидно е, че ГЕРБ искат да се разтоварят от тази тежест. Вижте само каква е първата заявка на Антон Хекимян – да направи ревизия на ремонтите в София.

Второто нещо, което се търси, е разширяване на потенциалния електорат. Когато имаш непартиен кандидат, той може да привлича периферията. Партийният кандидат по-трудно може да привлича гласове между първия и втория тур. ПП-ДБ и ГЕРБ залагат на непартийни лица, каквито са Васил Терзиев и Антон Хекимян, с естествената цел да пораснат между двата тура, привличайки хора, които не са техни избиратели.

Тук идва въпросът кои ще са тези избиратели. Най-големите партийни електорати, които по всяка вероятност ще останат извън балитажа, са тези на БСП и “Възраждане“. Общо взето те ще бъдат “king makers”, т.е. те ще са решаващи за победата на балотажа. Очаква се техният общо резултат да е около 25%, което са 1/4 от избирателите. Не всички от тях ще излязат да гласуват на балотаж, но има голяма вероятност тези, които излязат да гласуват, да наклонят везните в едната или другата посока.

Въпросът в тази кампания е кой ще спечели по-малко антипатиите на БСП и “Възраждане“. В този контекст не мисля, че по време на кампанията някой от двамата ще тръгне да защитава Паметника на Съветската армия или пък теми, свързани с Русия или войната в Украйна.

Но няма и да тръгнат да събарят МОЧА…

Не, не, няма, разбира се. Това дори не го коментираме (смее се). Целта тук не е да се накарат хората на БСП и “Възраждане“ да гласуват “за“ някого от двама. Целта е да се накарат да гласуват срещу Антон Хекимян или Васил Терзиев. Ако някой ги е подразнил повече. И двамата кандидати няма да засягат чувствителни теми, за да не дразнят електоратите на БСП и “Възраждане“. Да сте чули нещо в последния месец за паметника.

Е, сложиха скеле…

Скелето е там, което е инициатива на Трайчо Трайков, но областният управител блокира тази дейност. Тук не говорим за съдбата на паметника след изборите. Аз коментирам темата само в контекста на предизборната кампания, в която паметникът просто не присъства.

Предполагам, че националистическите залитания на Хекимян с мъжкото хоро и други подобни са част от стратегията за привличане на националистически вот за балотажа.

Това е част от неговия профил, който вероятно е отчетен. Знае се, че на евентуален балотаж трябва да се търсят гласове от този порядък. Хекимян ще е контрапункт на либералния градски кандидат Васил Терзиев.

Обратната тактика не е ли също валидна – някой да реши да се направи на по-либерален и проевропейски кандидат, за да събере симпатиите на мнозинството столичани?

Васил Терзиев влиза и в тази роля, но там проблемът са неговите роднини. Част от общността, която има такива убеждения, се чувства вътрешно разколебана заради биографичната обремененост. Този луфт Вили Лилков се опитва да го обере – тези разочаровани градски хора. На мен ми се струва обаче, че Лилков на втори тур няма да подкрепи ПП-ДБ. Напротив, мисля си, че той ще подкрепи ГЕРБ. Уплътняването на този вот в София въобще няма да е лесно за Васил Терзиев.

За мен ключовото е не кой кого ще подкрепи на втори тур. А дали някой от кандидатите ще даде достатъчно ясни послания на електората на БСП и “Възраждане“, за да гласуват срещу техния опонент. Според мен от кампанията ще зависи много повече, отколкото от някакво призоваване за кого да се гласува на балотаж.

Защо Борисов чака до последния момент?

Може да е търсил до последно… Когато се вади кандидат в последния момент, няма друга опция, освен да е свръхразпознаваем. Иначе губиш най-малко две седмици, за да запознаеш хората кой е тоя човек. Това ти изяжда половината кампания. Антон Хекимян заради професионалната си биография има 95% разпознаваемост. Сега обаче пред него стои огромно предизвикателство. Той трябва да излезе от една роля, в която беше до вчера, и да влезе бързо в друга, която му е напълно непозната. Поема се огромен риск. Няма как да сме сигурни дали той ще е добър в тази роля. Кампанията ще е много важна и за двамата кандидати.

Ако единият е бил мениджър в голяма технологична кампания, то изглежда, че другият ще трябва да отговаря на въпроса какво разбира от София и защо не му дадоха време да се запознае с нея?

Точно така, но този въпрос ще бъде задаван и на двамата, защото нямат управленски опит, свързан със столичната проблематика. Но към Антон Хекимян ще има един по-труден въпрос, който ще му бъде задаван. За отношенията му като шеф на новините във водеща национална телевизия с водещата партия. Дали тези отношения започват отпреди няколко дни или са отдавна.

Дали е бил честен с хората като журналист през всичките тези години…

Точно така. Кандидатурата му хвърля сянка върху неговата роля на директор и журналист в една от най-големите телевизии. От другата страна най-тежкият въпрос към Васил Терзиев ще бъде за неговите роднини. И двамата носят тежести и не тръгват като безспорни кандидати.

Имаше ли риск Борисов да остане без  балотаж в София, ако беше решил да издигне Георги Георгиев?

Не. Георги Георгиев уплътняваше резултата на ГЕРБ, който на парламентарните избори беше 115 000 гласа. Можеше да добави нещо малко отгоре, но този резултат му гарантираше балотаж. При Георгиев възможността за растеж между първи и втори тур беше по-малка, отколкото при кандидат, който е непартиен. Непартийният кандидат има по-голяма възможност да расте, ако направи добра кампания. Ако не успее с кампанията, възможността се ограничава. Георги Георгиев нямаше проблеми с мобилизацията на твърдия партиен електорат, а Антон Хекимян не бива да подценява този въпрос. Не трябва да обръща гръб на ГЕРБ, защото те могат да реагират, като не излязат да гласуват. Справка – през 2019 година Мая Манолова непрекъснато разправяше, че не е кандидат на БСП, че не знае за чия листа ще гласува. Целта беше да вземе избирателите на “Демократична България“, които изглеждаха решаващи за втори тур. Крайният резултат беше, че част от хората на ДБ наистина гласуваха за нея на втори тур, но част от електората на БСП отказа да я подкрепи, защото тя обиди партията. Тя не се идентифицира с партията, което за тях е най-важното нещо.

За какво играе Борисов в София?

Играе само за победа. За какво друго може да играе? Сглобката няма да падне, ако Борисов победи в София. Просто ПП-ДБ ще бъде в по-слаба позиция спрямо Борисов, а Борисов желае само това. Той няма други желания. През цялото време ГЕРБ се опитва да измести политическия баланс към себе си. Местните избори ще покажат кой от двата партньора , подкрепящи правителството, ще бъде в по-силна позиция през следващите няколко месеца. Точно за това няма никаква политическа логика Борисов да подарява София. Какво би могло да стане след местните избори? Ще падне правителството ли? Няма да падне правителството. Ще се разпадне мнозинството ли? Няма да се разпадне. Просто Борисов ще бъде в по-силна роля спрямо ПП-ДБ, ако спечели София, което е основна негова цел.

Защо ГЕРБ се отказва от наследството си в София. Управляват 18 години и накрая издигат външен човек, сменят половината съветници. Това не е ли обида за партийния актив?

Това може да създаде напрежение вътре в партията, но сметката е направена. Наследството след 18 години вече е много тежко. Това е много време и има умора на избирателя, за да може да продължи да се трупа такова наследство. Липсата на промяна може само да влошава ситуацията на ГЕРБ в София и затова те решиха да направят рестарт с цел да поемат малко свеж въздух.

Какво ще се случи, ако ПП-ДБ спечели София и алтернативно – ако ГЕРБ спечели?

Това ще е стабилизация за ПП-ДБ, защото позициите им извън София са в общи линии слаби и ако имат някъде пробив, той ще е по-скоро частичен. ПП-ДБ няма да застрашат доминацията на ГЕРБ в местната власт генерално. За тях обаче е важна победата в София, защото това е символна победа. Загубата на София ще е разгромна за тях, защото те бяха съвсем сравнима по големина формация на национално ниво с ГЕРБ на последните парламентарни избори. Очаквам ГЕРБ да задържат основните си позиции в местната власт, което дава една стабилна перспектива за партията в средносрочен план. Местната власт създава един фундамент, който поддържа партиите и на следващите избори. Около местната власт има ефективни местни структури, защото има пари. Когато има пари, има местна структура. Когато няма пари, няма местни структури. А местните структури също печелят избори. Не ги печели само телевизорът, печелят ги и хората, които работят на терен.

Източник mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Безопасно ли се пътува с училищни автобуси?

Снимка: БГНЕС Не са констатирани сериозни нарушения при проверките на училищните автобуси. Това показват резултатите от специализирания контрол на над 1200 училищни автобуса, който се проведе от 1 до 21 септември 2023 г. В хода на проверките инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ са съставили 6 акта. Един водач е санкциониран […]