„Дивата ферма“ пред гибел: Ще унищожава поне 1000 от животните

sliven24

Собствениците на най-голямата и най-продуктивна биологична ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, предупреждават, че ще се наложи да унищожат поне 1000 от животните си. Причината – наложени ограничения на пашата в Национален парк „Рила“.

Днес фермерите от „Дивата ферма“ ще внесат специално отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера и всички заинтересовани институции, с което настояват да им се разреши паша на животните в парк „Рила“, за да не се стигне до затваряне на фермата.

„Уведомяваме Ви, че като резултат от въведените ограничения на пашата в Национален парк „Рила“ и невъзможността да изведем стадото си от 2000 крави по високопланинските пасища на парка, сме изправени пред заплахата да заколим над 1000 животни“, се казва в обръщението на стопаните на Дивата ферма до българските институции.

Животните са биологично сертифицирани и са отглеждани само пасищно. От 15 години Благовеста и Николай Василиеви извеждат кравите на паша в Рила, в тазгодишния план за паша на парка обаче е предвидено, че на глава добитък трябва да се падат по 25 дка пасища, което е сериозна рестрикция спрямо предишни години и предполага драстично намаление в броя на животните, които могат да бъдат изведени в планината.

„Така животните остават без прехрана и трябва да бъдат заклани“, се казва в писмото на фермерите.

То е придружено от петиция в тяхна защита, в което само за седмица са събрани над 5000 подписа.

Фермерите декларират готовност да дарят субсидията, която биха получили за обществено полезни цели.

Преди дни в интервю пред БНР те посочиха, че става въпрос за субсидия около 300 000 лева. Отказът от субсидия е продиктуван от спекулациите, че отглеждат животните само заради нея.

„Единственото, което искаме е да изхраним животните, като ги изведем на паша“, пишат стопаните.

Междувременно стана ясно, че Благовеста Василиева е финалист в конкурса на Европейската Комисия за наградата най-добър европейски биофермер. Горчивата ирония е, че не се знае дали фермата им ще оцелее до връчването на наградата през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разкъртиха асфалта около 200-годишния чинар

Снимка Фейсбук След силен граждански натиск чинарът в пловдивското село Белащица беше освободен от асфалтовата си „прегръдка“. Това сподели в профила си във Фейсбук общественикът Павел Гимишев. „Силно гражданско общество – Силна държава“, доволен съобщава Гимишев. „Това е крайният резултат от този натиск!!! Благодаря на всички, които не останаха безразлични […]