Джамбазки: Северна Македония не иска да се сближи с България

"Властите в Скопие отказват да прилагат договора за добросъседство", коментира организаторът на форума Ангел Джамбазки. Според него три и половина години са били загубени преднамерено, организирано, от кръгове в Скопие, които не желаят сближаването между България и Република Северна Македония, както и не желаят страната да бъде пълноправна част от ЕС.

"Много се говори днес за това, че България е наложила вето – не, България не е наложила вето, а не е дала съгласие за насрочване на първата конференция на външните министри, на която трябва да се даде формално начало на преговорите. И България има своите изконни и законни основания за това, основани на международното право", заяви Джамбазки.

По думите му, договорите се подписват, за да се спазват, а договорът трябва да се изпълнява коректно и честно от двете страни. Когато имаме неизпълнение, саботаж, недобронамереност от едната страна, няма как тези отношения да се развиват и България да ги подмине с лека ръка, затваряйки си очите, каза Джамбазки. Той заяви, че никой в България не оспорва правото на самоопределение на когото и да било, а просто настояваме на историческата и политическата коректност.

"Присъединяването на всички държави от Западните Балкани към Северноатлантическия договор няма алтернатива, разбира се няма алтернатива в дългосрочен план и присъединяването им към ЕС, но това трябва да стане само след изчистване на всички двустранни отношения", коментира още Ангел Джамбазки на форума, в който участват и редица международни експерти.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Перу спря изпитанията на китайска ваксина заради неврологичен проблем у пациент

Перу преустанови временно изпитанията с китайската антикоронавирусна ваксина на компанията "Синофарм" след появата на сериозно "странично събитие" при един от доброволците в изследването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Министерството на здравеопазването заяви, че случилото се е обект на разследване, за да се определи дали е свързано с ваксината или има […]