Джамбазки: Като махнем пропагандата със знамето на дъгата, остава Шенген

sliven24

„Провалът по темата Шенген стои като дамоклев меч върху брюкселската бюрокрация. Това е един от основните, работещите договори за ЕС, един от моторите на ЕС, каквото е свободното придвижване и търговия, каквото е шенгенското споразумение. Благодарение, на което е премахната митническата и граничната проверка между държавите членки и те могат бързо, ефективно и икономически обосновано да произвеждат, да търгуват помежду си и да увеличават своето благосъстояние. Това е смисълът на Европейския съюз в икономически план – Шенгенското пространство. Като махнем пропагандата със знамето на дъгата, остава това – Шенгенското пространство“. Това заяви Ангел Джамбазки при откриването на шестата конференция „Западни Балкани“, която се провежда в Националния дворец на културата.

Събитието се организира от Фондацията за европейска реформа New Direction, чийто вицепрезидент е Джамбазки. Съорганизатори са „Варшавски институт“ и Младежка мрежа за европейска демокрация (EDYN).

„Няколко държави заради своите икономически интереси си измислят абсолютно неверни аргументи и посочват държава, която да ги представя. За мое съжаление, поради историческа носталгия, в случая това е Австрия, която взима ролята на политически изразител на икономическите интереси на управляващите икономически кръгове в държави като Нидерландия, до голяма степен Германия. И Австрия казва „ние не желаем разширяване на Шенгенското пространство, защото идва нелегална миграция“.

Нелегалните имигранти, които се озовават в Австрия, не минават по този път. Този аргумент е фалшив и не е верен“, допълни Джамбазки и подчерта отговорността именно на Австрия и Германия за нелегалната миграция.

„Те, в лицето на бившия канцлер г-жа Меркел, произнесоха знаменитата фраза, станала символ на техния провал: „Ще се справим.“ И тя стана: „Няма да се справим.“ И не се справиха“, каза съпредседателят на ВМРО.

По отношение на РСМ И Сърбия той коментира: „Има какво да се желае по отношение на критериите за спазване на човешки права и право на самоопределение както от Белград, така и от Скопие. Това е основният препъникамък за започване на мащабни преговори за присъединяване на всички държави от Западните Балкани към Европейския съюз“.

Той допълни, че ЕС преживява бурна трансформация. „Политическата идея за бъдещето на ЕС е меко казано неприемлива и скандална за нас. От Съюз, формулиран от тезите за Европа на отечествата, Европейски съюз на европейските държави, които уважават своите законни интереси и намират начин да живеят заедно, да използват общия пазар за своето икономическо и политическо развитие. Сега, включително през последните дни, сме свидетели на трескава подготовка за промяната на този Съюз в нещо различно, заяви Джамбазки.

„Това не е съюзът, който беше проектиран след края на Втората световна война. Идеята Европейският съюз да бъде превърнат в една пирамидална структура, ръководена от Европейски правителство в Брюксел, което не е избрано, а е назначено, ръководено от генерални секретари. А позицията генерален секретар е показателна – това беше главата на Централните комитети на комунистическите партии по време на Студената война. Те си представят тази пирамидална структура, която да се ръководи от Брюксел и да е на различни нива – вътрешен кръг, периферия, която сме ние – централно и източноевропейските народи, държави от чакалнята, където те виждат Западните Балкани.“, подчерта Джамбазки.

„Това е опит да бъде преконструиран и преоснован Европейският съюз по начин, който не отговаря на интересите на гражданите, данъкоплатците и народите в него. Съюз, в който ще има хора, които ще вземат решенията. Съюз, в който ще има хора, които да изпълняват решенията, взети в Брюксел. И Съюз, в който ще има хора, които ще чакат завинаги – Западни Балкани, Източно партньорство, Черноморско сътрудничество. Всички тези държави са предвидени в подобен план като държави получленове на полусъюз“, каза Ангел Джамбазки.

„Ние имаме нашата идея за Европейския съюз. Един подреден, регулиран Съюз, основан на взаимното ни уважение, на зачитането на взаимните ни интереси, на непреченето един на друг, на неналагането на диктат и абсолютно безумни идеологически политики. Тъй като в безсилието си европейската върхушка компенсира липсата на политика с налагането на истерични идеологии“, каза българският представител в ЕП.

Ангел Джамбазки обърна внимание на факта, че в момента стокооборотът в Шенгенското пространство е по-нисък дори отколкото по-време на пандемията с COVID-19.

„Това означава, че икономиката е в рецесия и не работи. И на фона на това неработене бюрократите в Брюксел отговарят с повече регулации и повече данъци. С данък въздух, данък превоз, с данък дизел, с данък каквото ни хрумне. Което повече и повече спира и стагнира икономиката. Нещо напълно необяснимо и неоправдано“, завърши Джамбазки.
 

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ердоган: Шансът за мир в Газа засега е изгубен

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че шансът за мир в Газа след хуманитарната пауза е изгубен засега заради безкомпромисния подход на Израел, съобщи Анадолската агенция. Ердоган говори пред репортери на борда на самолета при завръщането си от ОАЕ, където участва в конференцията на ООН за климата (КОП28). Турският […]