Дефиницията за енергийна бедност е абсолютно безполезна

Имаме дефиниция за енергийна бедност, но нямаме механизъм за нейното прилагане. Тази дефиниция е абсолютно безполезна към настоящия момент и това е факт от година и половина. Няма отговорна институция, която да я прилага. Имаме дефиниция и за енергийни кооперативи (общности) от 9 месеца, като в Гърция две години след дефиницията имаше 1000 енергийни общности, а в България има 1, която даже не е енергийна общност по разбирането на ЕС. Правим формални реформи, които не водят до създаване на реални бизнес модели и реални възможности да се генерира икономически продукт и това е разликата със съседите ни, които се изстрелват с години напред, това коментира Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Център за енергийна ефективност ЕнЕфект, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Основните мотиви за прогресирането на вертикалния газов коридор, който минава през Гърция, България, Румъния и достига Централна Европа, са свързани с нуждата от диверсификация и регионална колаборация, каза Цанев. Коалициите с регионалните партньори създават устойчивост срещу чуждото влияние. Работата по проекта се извършва от служебното правителство, но това не е първият път, в който нередовно правителство задава посоката на дългосрочна политика на страната.

Инвестициите в енергетика трябва да са в две направления – диверсификация и разнообразия на енергоносителите и  намаляване на потребността от енергия в ключови сектори. За тази цел обаче е нужно да има системно мислене и дългосрочно планиране на инвестициите. Ако бъдат санирани само блоковете, които се отопляват изцяло на електроенергия, ще се спестят достатъчно мощности, за да бъде изключена ТЕЦ „Бобов дол“, а тези блокове са малка част от сградния фонд.

Въпреки добрия момент за въвеждане на либерализация на пазара на ток, тази мярка бе отложена. Това е проява на популистко решение, като трябва да бъдат поставени дългосрочните обществени интереси във фокуса.

„С цел конюнктурни ползи връщаме реформите назад. Имаме дефиниция за енергийната бедност, но нямаме механизъм за нейното прилагане. Тази дефиниция е абсолютно безполезна към настоящия момент и това е факт от година и половина. Няма отговорна институция, която да я прилага. Имаме дефиниция и за енергийни кооперативи (общности) от 9 месеца. В Гърция две години след дефиницията имаше 1000 енергийни общности, в България има една, която не е енергийна общност по смисъла на ЕС. Правим формални реформи, които не водят до създаване на реални бизнес модели и реални възможности да се генерира икономически продукт и това е разликата със съседите ни, които се изстрелват с години напред.“

Следващото правителство трябва да предостави предвидимост, проследимост и последователност на политиките и финансовите ресурси, свързани със Зеилената сделка.

„Трябва да направим така, че обществото като краен ползвател на ползите и бизнесът, като доставчик на услуги, да знаят какво ще се случат в следващите от 5 до 10 години и да знаят какъв финансов ресурс е заделен за това, за да може да си планират собствения капацитет и собствените инвестиции. Ако тази философия се следва – консултантският и строителният бизнес са достатъчно гъвкави, за да осигурят продукта, а гражданите са убедени в ползите от енергийната ефективност.“

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Младите посочват като стартова желана заплата 4300 лв. след данъци

За втора поредна година агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You проведоха национално-представително проучване през м.май 2024г. за тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план, пише Фокус. Резултатите показват, че огромното мнозинство (89%) виждат професионалното и личното си […]