Денков ще подаде оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие на протеста срещу БФС

sliven24

Премиерът Николай Денков каза, че ще подаде оставката си, ако вътрешният министър Калин Стоянов не осъди полицейското насилие по време на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) в четвъртък.

Протестът беше белязан от агресия между протестиращи и полицаи. Появиха се и видеа на полицейски произвол. В петък „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), част от чието правителство е Стоянов, поиска оставката му. Той обаче каза, че няма причина да я подава.

В понеделник Денков каза, че по време на протеста е имало превишаване на полицейски права, както и полицаи без отличителни знаци.

„Не мога да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците“, каза Денков. Той добави, че ако насилието не бъде припознато като такова и от министър Стоянов, то премиерът ще подаде оставката си.

„Тези полицаи петнят полицията и нямат място там“, каза Денков.

Според него трябва да бъде сформирана комисия в Народното събрание, която да се занимава с проблема за полицейското насилие.

В неделя Калин Стоянов съобщи, че петима полицаи са признали, че може да са превишили своите права по време на протеста. Той каза, че се извършва вътрешна проверка и всички, които са го направили, ще понесат своята отговорност.

В петък, след като ПП-ДБ поиска оставката на Стоянов, той каза, че ако я подаде, ще предаде хиляди служители на МВР, които са свършили работата си. Междувременно Денков освободи неговия заместник – Стоян Темелакиев, а Стоянов определи това като прибързано действие.

В началото на протеста срещу ръководството на БФС в четвъртък протестиращите замеряха служителите на МВР с различни предмети, а впоследствие запалиха няколко кофи за боклук и изгориха полицейски автомобил.

Няколко часа след началото на протеста се появиха кадри на разкървавени хора, както и на такива, бити с палки, в района на Националния стадион „Васил Левски“.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Гарант за демокрацията". Валентина Стоева, която организира Деня на четенето

В момента Валентина Стоева е председател на основаната от нея Фондация „Четене“, която организира провелия се в петък Ден на четенето. Денят на четенето е инициатива, която е кулминацията на повече от 10 години работа на Фондация „Детски книги“ и на Фондация „Четене“. Това е ден, който поставя на фокус […]