Грета Тунберг разкритикува „празните обещания“ на годишнината от Парижкото споразумение

По повод петата годишнина от Парижкото споразумение за климата шведската екоактивистка Грета Тунберг разкритикува "лицемерните и далечни цели" и "празните обещания", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тийнейджърката отново призова за незабавни действия. Тя говори в нов ден на прояви в целия свят на движението "Петъци за бъдеще".

"От подписването на 12 декември 2015 г. на Парижкия договор се случиха много неща, но все още на хоризонта не се виждат необходимите действия, ние все така се движим в неправилна посока", заяви 17-годишната Грета в триминутно видео, публикувано в социалните мрежи. "Набелязани са далечни и лицемерни цели, произнасят се големи речи, но когато стане дума за незабавно действие, от което ние имаме нужда, ние винаги сме в състояние на пълно отрицание и губим времето си с нови ловки начини за измъкване, с празни думи и с креативно счетоводство", каза тя.

Двайсет и седемте страни членки на ЕС поеха ангажимент да намалят до 2030 г. с 55 процента емисиите си на парникови газове в сравнение с нивата от 1990 г. Грета Тунберг редовно призовава за годишни цели за понижаване на емисиите, които да бъдат набелязани още отсега, а не за цели за 2030 г. или за 2050 г., каквито се обсъждат на повечето международни преговори за емисиите на парникови газове, отбелязва АФП.

Грета Тунберг автор на годината във Великобритания
Би Би Си прави документален сериал за Грета Тунберг

Въпреки ангажиментите, поети в Париж преди пет години, глобалното затопляне да бъде ограничено до под 2 градуса по Целзий и ако може до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с температурите от прединдустриалната епоха, планетата все още върви към увеличение от 3 градуса, предупреди в сряда ООН. Тя подчерта, че намаляването на емисиите на парникови газове, дължащо се на пандемията от коронавируса, е имало незначителен ефект.

Според движението "Петъци за бъдеще" целта от 1,5 градуса по Целзий трябва да е минимален праг, който да не подлежи на никакви преговори.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Нова Македония“: Как България саботира историческата комисия

„Някъде през декември 2018 г. съпредседателите на македоно-българската мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси излязоха с изявление, в което съобщиха, че комисията е приела предложение-препоръка към правителствата на РС Македония и България да празнуват съвместно Деня на общославянските просветители св. Кирил и както и Григор Пърличев, пише Далибор […]