Готвят два проекта, свързани с висшето образование

sliven24

Готвят два проекта, свързани с висшето образование

Снимка БГНЕС, архив

Образователното министерство подготвя два нови проекта, свързани с висшето образование.

Това съобщи ресорният министър проф. Галин Цоков по време на онлайн участието си в семинар на тема „Предизвикателства пред развитието на висшето образование в България“, пише clinica.bg.

Първият проект е за изграждане на цялостна информационна система, свързана с Националната агенция за оценяване и акредитация и висшите училища, като целта е да се постигне по-бързо придвижване на актуална информация по отношение на работата с регистрите.

Вторият проект е продължение на проекта за студентски практики с много важен модул, уреждащ дуалното обучение в българското висше образование. „Това е една неизползвана възможност да се свържем с пазара на труда и работодателите и се надявам, че всички университети ще бъдат включени в този проект“, каза министърът.

По думите му много важно предизвикателство е начинът на финансиране на висшите училища, който не е свързан само с промените в закона, а и с прилагането на подзаконовата рамка и обвързването му с качеството. „Това означава и много упорита съвместна работа, за да се определи съотношението в коефициента за издръжка на обучението в отделните професионални направления“, обясни министърът. Според него насочването на средства именно за качество за съжаление не се е реализирало в последния бюджет, въпреки настояванията на МОН и на ресорната комисия в Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източникwww.dnes.bg

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

5 ценни съвета за една жена на 40

Снимка: Istock Може би преди 20 години възрастта 40 ви се е струвала толкова далечна, че не си струва да мислите за нея. Е, ако вече сте на прага ѝ, сигурно се чувствате като онова момиче отпреди 20 години, но с доста солиден опит зад гърба си. Как да продължите […]