Голямата награда на VII Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ отиде при „Хвърчащите хора“

sliven24

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Scena pod Sinite kamuny

С церемония по награждаване приключи Седмото издание на Националния детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен.

21 спектакъла бяха включени в тридневната програма на форума, изиграни от над 260 младежи от страната. Сред тях бяха театрали от градовете София, Банкя, Пазарджик, Стара Загора, Казанлък, Габрово, Варна, Провадия и домакините от община Сливен.

Награждаването в зала „Зора“ бе придружено с истинско оживление, добро настроение и бурни аплодисменти за отличените формации и техните ръководители.

Голямата награда-статуетка „Гран При” и почетен диплом получи Театрална студия „Хвърчащите хора“ при сливенския Военен клуб, с ръководител Вяра Начева. Младите театрали са и тазгодишните носители на наградата на кмета Стефан Радев. На официалното откриване, от името на сливенския градоначалник, един от заместниците му – Камен Костов поздрави всички, които стоят зад подготовката и реализацията на форума и вече седем години влагат толкова труд, енергия и креативност при провеждането му.

Наградата на Общинския съвет за „Спектакъл с патриотична насоченост“ отиде при Театър „Класика“ към Езиковата гимназия с постановката „Има такъв народ“. Ръководител е Соня Келеведжиева.

За „Спектакъл с оригинална интерпретация“ местният парламент отличи Театрална къща „Пластелин“ – Пазарджик.

Наградите връчи председателят на Общинския съвет Димитър Митев, който поздрави всички участници за старанието и достойното представяне в тридневната програма на фестивала. Народно читалище „Зора-1860“ изненада Димитър Митев като удостои него и целия Общински съвет с награда в знак на благодарност за подкрепата. „Благодарим за проявеното уважение, внимание, че ни позволихте за седем години да покажем на Общински съвет – Сливен, че НЧ „Зора-1860“ може да организира национална проява от такъв висок ранг. „Благодарим ви!“, изтъкна председателят на читалището Минко Стефанов.

От своя страна Димитър Митев благодари за наградата и посочи, че тя е за всички негови колеги от Общински съвет – Сливен. Той обеща, че догодина фестивалът ще бъде още по-голям, с повече участници, с повече дни и международно присъствие.

И тази година организаторите повериха оценяването на участниците на Здравко Гулеков – режисьор, актьор и бивш директор на Драматичен театър „Стефан Киров“. Той бе и председател на журито. Членове бяха Георгиос Филаделфевс – лауреат на международни конкурси и художникът Илиян Урумов. Театралите оценяваше и младежко жури. Това бяха учениците от Професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ – Симона Станева, Радослав Камбуров и третият член от състава – Тодор Марлов от Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

Специалната награда на журито за училищна формация тази година е за Театрална трупа „Опит за летене” – ПХГ ”Дамян Дамянов” – Сливен, с художествен ръководител Николина Велчева.

Със специалната награда на журито за извънучилищна формация бяха отличени „Млади Ичеренски Таланти“ – НЧ „Зора-1872“ – с. Ичера, общ. Сливен. Ръководител е Цветка Караманова.

Наградата на Областната администрация за най-малък участник отиде при 6-годишния Матей Иванов от „Млади Ичеренски Таланти“ – НЧ „Зора-1872“ – с. Ичера, общ. Сливен.

Всички състави получиха грамота за отлично представяне.

При закриването на фестивала бяха връчени още награди в различни възрастови групи, за най-добри мъжка и женска роли, за актьорско майсторство, за режисура и др.

Сред гостите в залата бяха представители на институции в Сливен, родители, ученици и граждани.

От създаването на фестивала през 2018 г. досега в отделните издания са участвали повече от 1500 млади театрали. Форумът се провежда под патронажа на Общински съвет-Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. Партньори са – Община Сливен, Областна администрация и Регионално управление на образованието – Сливен.

На сайта на „Сцена под Сините камъни“ може да бъде открита информация относно началото, история и участници от изминали издания на културната проява. Той е достъпен на посочения линк: https://scenapodsinitekamani.org/.

Имената на всички отличени участници и театрални формации се съдържат в прикачения по-долу файл.

Източник new.sliven.net / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Биков: С какво ПП-ДБ са по-приемливи за "Възраждане" от ГЕРБ-СДС?

Снимка: БГНЕС „Възраждане“ с основание протяга ръка към ПП-ДБ и очертава реалната алтернатива на ГЕРБ-СДС. Това пише във Фейсбук Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС. „С какво ПП-ДБ са по-приемливи за „Възраждане“ от ГЕРБ-СДС? Защо Костадинов е готов да управлява с Денков, Атанасов, Кирил Петков и Асен Василев, в името на […]