ГЕРБ и ДПС саботираха доклада на комисията „Нотариуса“

Комисията „Нотариуса“, която трябваше да провери дейността на убития през януари съдебно-политически лобист Мартин Божанов- Нотариуса, не успя да излезе с официален доклад за дейността си, след като бе саботирана ГЕРБ и ДПС.

Председателят на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) обяви, че докладът не може да бъде приет заради липса на кворум, тъй като в залата присъстват само петима от членовете.

Тази развръзка не е изненадваща, тъй като депутатите от ГЕРБ и ДПС се опитваха да саботират работата на комисията.

Провалът на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за нов ротационен кабинет буквално я блокира, тъй като депутатите от ГЕРБ и ДПС спряха да ходят на заседания и я обявиха за „предизборен цирк“.

„Трябва да продължим да повдигаме темата. Тя ни говори, че има много тежки институционални зависимости, по които процесът на разплитането е бавен и труден, но е задължителен, ако искаме да живеем в една правова държава. Ако всичко това, което излиза като информация (е вярно), то говори за много тежка овладяна държава“, каза Никола Минчев.

В предишното заседание Минчев искаше да организира изслушване на тримата началници на прокуратурата през последното десетилетие, но беше бойкотиран от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който работи като прокурор във Върховната прокуратура. На заседанието не дойде и сегашният временен главен прокурор Борислав Сарафов.

Появи се единствено Иван Гешев, който след уволнението му от прокуратурата през юни м.г., се отдаде на политиката и сега за пръв път ще участва на избори.

„Антикорупционният фонд излезе с нещо, което ние, в комисията, се опитваме да получим по институционален път от доста време – доклада на ГДБОП. Това показва всъщност срещу какво се борим – един доклад, който показва магистратите, които са изнудвани, заснемани в компрометиращи ситуации, изнудват се, държат се в зависимост, това е голямата новина и днес, за да не обсъдим и доклада и тези нови обстоятелства, кворумът на комисията беше бутнат от… може да видите от кои парламентарни сили. Няма ги вътре ГЕРБ, ДПС, БСП“, коментира Настимир Ананиев (ПП-ДБ), цитиран от БНТ.

Справката от ГДБОП за Мартин Божанов – Нотариуса, която бе огласена в понеделник от АКФ, показва, че мрежата му е имала допирни точки със „семейството“ на Петьо Петров – Пепи Еврото. Мащабната дейност на Нотариуса е била обезпечена с компромати срещу магистрати и всякакви хора, които той е използвал.

През 19 години Божанов е бил регистриран в Трето РПУ на МВР в София като доброволен сътрудник в категории „Доверено лице“.

Пред комисията „Нотариуса“ говори първо Владислава Цариградска, която разказа как още преди четири години е била заплашвана от Нотариуса, но тогава никой не е предприел мерки. След това се появиха да говорят Ивайла Бакалова и партньора ѝ Веселин Денков, които първи разказаха публично за мрежата за търговия с влияние, започваща от Нотариуса и водеща към спецсъда и спецпрокуратурата.

Бизнесменът Денков обясни, че е бил арестуван, защото е участвал в протестите срещу тогавашното правителство на Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Още тогава членовете на ГЕРБ в комисията „Нотариуса“ показаха раздразнението си към намеците за връзка на Борисов със специализираното правосъдие и оттам с Нотариуса.

Саботиранията доклад

Саботираният доклад на комисията „Нотариуса“ отправя множество препоръки към държавните институции с цел разплитането на тази афера. Това включва искане за детайлна проверка на действията на Софийската районна прокуратура и нейното ръководство. Те бяха обвинени, включително от гръцки бизнесмени, че са действали като офис на Нотариуса.

Една от препоръките към следващия парламент е да се въведат конкретни ограничения, които да регулират семейните отношения в съдебната власт, след като прокурор Невена Зартова (бивш шеф на Софийската районна прокуратура) разказа за „семейството“ на Петьо Петров-Еврото.

Парламентарната комисия обаче признава, че не е успяла да установи конкретни незаконни връзки между Петьо Еврото и магистрати.

Невена Зартова беше разпитана от комисията във връзка с обвиненията ѝ за връзки с Нотариуса, а тя предложи на депутатите информацията, която е циркулирала в съдебната система за Петьо Еврото и „Осемте джуджета.“

„С оглед недопускане концентрацията на власт в свързани лица, в следващия парламент, следва да бъдат предвидени конкретни ограничения (за свързани лица), които да касаят най-малкото заемането на позиции в ръководствата на отделни структури от един съдебен район“, пише в доклада.

Комисията твърди, че е останал защо Петьо Еврото по предложение на Сотир Цацаров е бил освободен като магистрат 2015 година и е взел парично обезщетение, вместо да му бъде образувано дисциплинарно производство. По това време Върховният касационен съд обяви, че има данни, че Петьо Еврото е участвал в провокация към подкуп по делото „Цонев, Сантиров, Попов.

Парламентарната комисия коментира в неприетия доклад, че Иван Гешев също не е дал адекватен отговор на въпроса защо прокуратурата не се задействала след публикуването на журналистическите разследвания, осветили Петьо Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса.

„В тази връзка комисията счита, че липсата на институционална реакция, абсолютното неглижиране на представената в разследванията достатъчно конкретна информация е индикация за проблем с независимостта на прокуратурата по самите ѝ върхове.“, се казва в докладът, саботиран от ГЕРБ и ДПС.

Източник mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Започна ремонтът на водопровода в пловдивското село Брестовица за над 2 млн. лв.

Започна поетапното изграждане на довеждащия водопровод на село Брестовица, община Родопи, област Пловдив, съобщи „Български ВиК Холдинг“. От четири години жителите на селото периодично протестират с искане за чиста питейна вода. Последното им недоволство беше на 17 април. Проектът предвижда реконструкцията на близо 5 км довеждащ водопровод, изграждане на шахти […]