„Гарант за демокрацията“. Валентина Стоева, която организира Деня на четенето

sliven24

В момента Валентина Стоева е председател на основаната от нея Фондация „Четене“, която организира провелия се в петък Ден на четенето.

Денят на четенето е инициатива, която е кулминацията на повече от 10 години работа на Фондация „Детски книги“ и на Фондация „Четене“. Това е ден, който поставя на фокус четенето като процес в основата на развитие на функционалната грамотност.

Пред Свободна Европа Валентина Стоева споделя, че се занимава в организацията на събитието, „защото ние като нация почитаме великите писатели и поети“.

„Имаме Ден на народните будители, Ден на славянската писменост, на културата, на книгите, но рядко си даваме сметка какво всъщност е четенето като процес и колко много животът ни зависи от него“, казва тя.

По думите ѝ целта на Деня на четенето е да се постави акцент върху уменията да се чете добре, да се чете между редовете и да се извлича смисъл. Да се постави акцент именно върху този така важен процес, който би могъл да позволи на страната да спре да е постоянно на дъното във всички възможни класации за грамотност.

„Може би няма сфера от обществения живот, която да не е повлияна от тези умения,“ казва Валентина Стоева.

Денят на четенето се проведе на 17 ноември под мотото: „Четенето дава възможности!“ От Фондацията на Стоева вярват, че ако се разбере за важността на четенето, черните статистики и стряскащите резултати ще намалеят драстично. Те обръщат внимание върху факта, че в България не отбелязваме четенето като основен процес при грамотността.

Стоева разказва още, че в Деня на четенето се слага начало и на още една мащабна инициатива – Национален пакт за четенето. Чрез него се призовават гражданите, синдикатите, националната и местната власт да работят заедно в името на четенето, което да бъде осъзнато като основен приоритет, от който зависи развитието на индивидите, здравето и социалното благополучие.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Loading

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

МВнР е в контакт със семействата на българските моряци от Galaxy Leader

Снимка: БГНЕС Министерството на външните работи (МВнР) е в контакт със семействата на двамата български граждани – част от екипажа на кораба Galaxy Leader, който беше отвлечен вчера в Червено море край Йемен, съобщи пресцентърът на ведомството. Още по темата 20 ное 2023 13:57 16 20 ное 2023 08:16 70 […]